torstai 24. marraskuuta 2016

Kirkon kunnostus

Kirjoitin taannoin, että voi kun saisin jostain vanhan lähetyslippaan, joka on tehty Olukondan kirkon mallin mukaan. Ei kulunut montaakaan päivää, kun eräs lähetysystävä soitti, että hänellä on ja saat sen. Hienoa, nyt minulla on samanlainen lipas kuin kummitädillä oli! Muistelen, että joskus olisi myös lapsuuteni Totto-lehdessä ollut askartelu samalla mallilla. Tein kirkkolippaaseen ristin kadonneen tilalle. Lippaaseen kertyvät rahat lahjoitan Suomen Lähetysseuran työlle - myös ne vanhat kolikot, joita lippaasta löytyi. Pienistä puroista kasvavat hyvän sanoman virrat, joilla autetaan kuivuudessa ja kaipauksessa.
Suomen Lähetysseuran lähetyslipas Olukondan kirkko

Ehtoollinen Olukondassa
Olukondan kirkon alttariseinä oli halkeillut ja heinäkatosta paistoi päivä läpi. Olen kovasti miettinyt, voisinko tehdä tai kuka voisi tehdä jotain asian hyväksi. Kirkko on tällä hetkellä lähinnä suomalaisten merkittävästä työstä kertova museo Namibiassa. Kohtasimme Olukondassa mm. ruotsalaisen turistiryhmän. Kirkko on jäänyt asutuksen sivuun eikä palvele jumalanpalveluspaikkana, mutta jonkin verran siellä pidetään häitä. Lähetysrahoilla sitä ei kannata kunnostaa, ja myös Namibian evankelisluterilaisen kirkon kannattaa panostaa ennen kaikkea tämän päivän seurakuntatyöhön, jossa on paljon tarpeita erityisesti diakonian saralla. Kirkko ylläpitää kulttuuria monella tavalla, mutta museotoiminta ei ole työn prioriteeteissa. Martti Rautasen 1800-luvulla rakennuttama kirkko on tietynlainen suomalaisen lähestyhistorian monumentti maailmalla, ja sellaisena kyllä säilyttämisen arvoinen.


Olen luonteeltani säilyttäjä, ja suren, jos joku sadekausi murtaa vanhan kirkon. Jos kirkon kunnostuksesta saataisiin suunnitelma ja talousarvio, voisi ehkä hakea rahoitusta Kulttuurirahastolta. Viimeinen remontti tehtiin Ulkoministeriön varoin, mutta nykyään Ulkoministeriö ei kuulemma enää rahoita tällaisia hankkeita. Kyseessä lienee alle 40 000 euron rahan tarve, mutta työ vaatii suunnitelmallisuutta ja verkosto-osaamista. Onko kellään ajatuksia tällaisesta asiasta? Löytyykö Kirvesinnostusta tai sydämen paloa hankkeeseen? 
Olukondan kirkon alttariseinä

Olukondan kirkko edestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti