torstai 3. marraskuuta 2016

Lämpimät virrat

Maailma on merkillisesti rakennettu. Reissumme alkupuolella, Swakopmundissa, piti yhtäkkiä laittaa kaikki mukana olevat vaatteet päälle, sillä siellä on kylmiä merivirtoja, jotka jäähdyttävät. Ajattelin, että My Africa, leikin mielessäni Karen Blixeniä ja annoin ottaa kuvan. Tuolla rannikolla meriveden lämpötila on paikoin vain 8 astetta. Siksi siellä on suomalaisten ollut aina hyvä levähtää. Meillä taas täällä on  Golf-virta, joka tekee ilmastomme suotuisaksi, paljon Siperiaa lämpimämmäksi. Siksi täällä saadaan aivan kelpoja viljasatoja ja on voitu saada ruokaa omasta maasta.

Tänään olin muidenkin lämpimien virtojen vaikutuspiirissä, sillä sain osallistua Yhteisvastuukeräyksen starttipäivään Kauhavalla. Huomasin, että monen läsnäolevan sydämessä sykki aito innostus auttaa lähimmäistä. Ensi vuoden Yhteisvastuukeräyksellä torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja ulkomailla. Aihe koettiin ahdistavaksi ja vaikeaksi, mutta samalla juuri sellaiseksi, joka täytyy tehdä näkyväksi. 

Suomessakin on raskaita kohtaloita. Joku saattaa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, toinen joutuu kiristyksen tai muun ahtaalle joutumisen vuoksi raatamaan ala-arvoisissa työolosuhteissa ilman suomalaisen työehtosopimuksen antamaa turvaa. On tärkeää tunnistaa tilanteet, missä ihmisoikeudet eivät toteudu, ja ohjata avun piiriin. Ulkomailla keräysvaroilla järjestetään mm. Syyriasta Jordaniaan paenneille nuorille psykososiaalista tukea ja koulutusta. 

Olen saanut poikkeuksellisen armon elää koko elämäni Suomessa rauhan aikana. Lapsuudessani sota oli ihmeen lähellä takana, ja vaikutti vielä aikuisten mieleen. Mutta samalla elettiin väkevää nousun ja rakentamisen aikaa. Nyt haasteet ovat aivan toisenlaiset. Ahdistus maailman toiselta laidalta vyöryy televisiosta kuin kylmä merivirta. Millainen on sen virran lämpötila, joka omasta sydämestäni lähtee ja mihin se levittää vaikutustaan?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti