keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Luontohavaintoja

Olen tehnyt luontohavaintoja. Viime viikonloppuna Turussa oli paljon Homo sapiens -lajia Kirkkopäivillä. Aurajoen rannoilla kuljeskeli eri värisiä viehättäviä ihmisiä. Maanantaina sain pyydystettyä kamarin ja tuvan ikkunalta kaksi mötiäistä froteepyyhkeeseen ja kiikutettua ulos. Olivat sen verran isoja, että luullakseni mantukimalaiskuningattaria. Jos semmoisen tappaa, on maailmassa yksi hyvä pölyttäjäyhdyskunta vähemmän.  Kuvia en huomannut niistä ottaa, joten täytyy laittaa tähän lainakuva. On virolaisen kuvaajan söpö otos. Pienenä pelkäsin aina kaikkia pöriseviä hyönteisiä, mutta elämä on tehnyt rohkeammaksi ja rohkeuttahan tässä maailmassa tarvitaan. 
Ivar Leidus @ Wikimedia Commons
Tänä aamuna huomasin, että oravanpesässä on ainakin neljä poikasta. Olen jo aikaisemmin huomannut, että oravainen luultavasti pesii ulkorakennuksen lappeen nurkassa olevassa kolossa lähellä hännätöntä oravatuuliviiriä. Aamulla kun menin koiran kanssa hakemaan postia, koloon luikki joukko tuuheahäntäisiä poikasia. Olisin nyt kameran kanssa vaanimassa koloa, ellei koira räksyttäisi paraikaa juoksunarussaan kalastajille, jotka veneilevät joella.


Menomatkalla töihin kauris juoksi kolmostien yli aika turvallisesti juuri edellä ajavan kuorma-auton edestä ja luikki metsään. Töissä sain pyöräillä kastekotiin, koska auto oli huollossa. Oli kaunista ja kesäistä, olin onnellinen tuosta liikuntahetkestä, sillä päivä oli muutoin kiireinen. Huomenna on reformaation juhlavuoden ekumeeninen piispanmessu Isonkyrön Vanhassa kirkossa  kymmeneltä ja saan olla siellä ehtoollisavustajana. Illansuussa ajelin televisioharjoitukseen ja ihailin kyröläisten kuorolaulua. 
Isonkyrön Vanha kirkko rakennettu joko 1300-luvulla tai 1500-luvulla
Puut eivät viheriöi vielä niin kuin tässä vanhassa kuvassa, mutta ovatpa koivukujan koivutkin jo hieman hiirenkorvalla. Tervetuloa helatorstain messuun! Toivottavasti väkeä on yhtä paljon kuin helteisessä Turussa viime pyhänä. Alla olevassa kuvassa on Turun takapenkkiläisiä ja juhlakulkue laskeutumassa Tuomiokirkon portaita. 
Suvivirsimessu helteisellä Turun Tuomiokirkontorilla

2 kommenttia:

  1. Oletkin päässyt havainnoimaan lähiaikoina luonnon keväisiä ihmeitä monta kertaa. Hienoa helatorstaita.

    VastaaPoista