lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kupla

Puhutaan kuplassa elämisestä. Taidamme tosiaan elää erilaisissa pallukoissa eivätkä samassa kuplassa eläjät tahdo nähdä kuplan seinämän läpi niin, että pystyisivät ymmärtämään asioita toisen näkökulmasta. Toisesta kuplasta voi silloin tällöin kuulua melkoista huutoa ja vouhkaamista, mutta se ei kosketa sydäntäni eikä tunteitani. 

Ulleo@Pixabay
Pääkaupunkiseudun kuplasta heitellään mätiä kananmunia totta kai maaseudulle, maakuntiin, tuppukyliin, ruuan tehotuottajiin ja elätteihin. Minusta on mielenkiintoista huomata, että joku katselee elämää niin tyystin eri näkökulmasta, mutta en pysty ymmärtämään ja moni heitto satuttaa. Joidenkin suusta sana lihantuottaja tulee erityisen halveksivalla äänenpainolla. Joskus on tehnyt mieli kysyä, saako puhujan oma lemmikkieläin toteuttaa luonnonmukaisia vaistojaan: liikkua ulkona vapaana, tehdä jälkeläisiä ja elää laumassa. Mutta en jaksa väitellä ja onhan minulla itsellänikin koira ja kaksi leikattua kissaa. 

Vallanpitäjien kuplassa ei aina nähdä, miten valta eristää ja turmelee. Siellä saatetaan vieraantua elämästä ja luulla, että ihmiset voidaan saada pakolla toimimaan paremmin. Kuitenkin vain arvostuksen ja arvokkuuden kokemus on avain iloiseen toimeliaisuuteen.

Hyvien ihmisten kuplassa nähdään oma toiminta ylivertaisena. Kuplasta kuuluu paljon erityisesti päättäjien haukkumista. Ei nähdä, että monet päättäjät ja vallankäyttäjät kuitenkin oikeasti haluavat käyttää valtaa yhteiseksi hyväksi, vaikka onnistuvat siinä vaihtelevasti. Hyvien ihmisten kuplassa on paljon väkeä, ja siellä on raskasta elää, koska ei nähdä eri tavoin ajattelevien hyvää tahtoa. Nähdään vain lukemattomia vääränlaisia ihmisiä, jotka sanovat ja toimivat väärin. Jokaiselle päivälle tuntuu löytyvän joku moraaliton ihminen, jonka virheitä voi paisutella. Tuollainen oman hyvyyden huuto on niin kova, että korviin sattuu.

Tässä on yksi suuri ongelma. Minä näen nämä muut kuplat, joihin en missään tapauksessa halua. Mutta omaani en näe enkä osaa sitä puhkaista.







2 kommenttia:

  1. Voi, miten viisaita sanoja kirjoitat. Toivon mahdollisimman monen tämän maailman onnellisimman kansan kansalaisen lukevan tämän.

    VastaaPoista