lauantai 6. lokakuuta 2018

Tunnelma

Rippileirillä nostetaan joskus tunnelma kattoon kiinnittämällä ylös paperinpala, jossa lukee "tunnelma". Syksyn hämärtyvissä päivissä ja pimeissä illoissa on tunnelmaa itsessään. Uintivedet ovat jälleen virkistäviä, luonnossa sykähdyttävät murretut sävyt, kynttilät ja takkatuli valaisevat iltaa. 

Olin papiston päivillä Finlandia-talolla. Kerran aikaisemmin olen kai ollut mukana jossain Pappisliiton paneelissa. Ihan virkistävää oli nähdä kollegoja ja ohjelmakin oli sivistävää. Yhtä asiaa tosin ihmettelin. Kirjoittaja sai esitellä Pappisliiton 100-vuotishistoriateosta peräti kahden puheen verran, mutta tuosta päätellen historiikki sisältää lähinnä epäonnistunutta vitsailua ja henkilöön käyvää ilottelua. Syntyi sellainen vaikutelma, että Pappisliitto ei koskaan ole ottanut kantaa mihinkään asiakysymyksiin saati saanut mitään tuloksia vaikuttamistyöllään. Oma tunnelmani ei ainakaan noussut kattoon, vaikka kyllähän heitot näyttivät monia naurattavan. Huumori on vaikea taiteenlaji, ja huumorin vastapainoksi tarvittaisiin aina myös asiaa. Voin olla nyt liian ankara, ehkä esiintyjä ei aavistanut että yleisössä on myös tosikkoja, jotka eivät näe veljeyttä kaiken ytimessä.  

Kaikkein ilahduttavin asia Pappisliiton juhlilla oli bändi, joka säesti virret. Muusikkoja oli ilo sekä kuunnella että katsella. Suurkirkossa pidetty messu oli sekin vaikuttava, kun kaikki lauloivat. Musiikki avaa papinkin sydämen. Messu myös televisioitiin ja tulee reilun viikon päästä ulos. 

Sain 21 vuotta sitten olla valmistelemassa ja toteuttamassa Agronomiliiton 100-vuotisjuhlaa ja sen historiikin julkaisemista. Juhla toteutettiin Kansallisoopperan Alminsalissa musiikkikavalkadina ja välijuonnot avasivat historian kulkua. Ainakin oma mielikuvani on, että agronomit osaavat juhlia pappeja paremmin. Agronomiliiton juhlissa oli enemmän sävyjä. Vaikuttavia naisagronomeja oli myös helppo nostaa esiin. 

Taitaa olla niinkin, että paras juhla tulee joskus ilman yrittämistä, tunnelmaa nostamatta, keskelle elämää. Se tulee, kun ei yritä olla nokkela eikä onnistua leivonnaisissa erityisen hyvin. Sukanvarren pärvöttäminenkin voi olla juhlaa, kun ei ole kiirettä mihinkään.









2 kommenttia:

  1. Sopii moneen asiaan tuo, että liikaa yrittämällä ei saavuteta niin hyvää lopputulosta, mitä rennommalla asenteella.
    Hyvää lokakuun toista viikkoa sinulle.

    VastaaPoista