tiistai 22. tammikuuta 2019

Pullantuoksuinen elämä

En nyt varsinaisesti koe olevani pullantuoksuinen, mutta se on sanottava, ettei leipomani nisu ole koskaan ollut mitään pakkopullaa. Eivätkä taikinat ole ikinä olleet alle litraisia. Kun lapset olivat pieniä, pidin talon pullassa, mutta nyttemmin leipominen on jäänyt milteipä joulupullaan. Joulupulliin en laita niin paljon voita, kun syödään muutenkin raskaasti. Kiepautan vain peruskranssit. Arkipulliin sitten tulee voita ja sokeria väliin. Tosin olen töissä kertonut varmaan kymmenen kertaa saman vanhan jutun Aarre-enosta. Sain Aarre-enolta hyvän ohjeen pullan leipomiseen.
Jäljelle jäänyt
Vein kerran lukioikäisenä Aarre-enolle Aili-tädin leipomaa pullaa. Aarre huokaisi: Voi kun tämä Ailin pulla olis niin hyvää, mutta kun se ei laita suolaa. Kyllä pullas pitää suola maistua. Heitin siis eilen kaksi kourallista suolaa ja vain kahvikupillisen sokeria isoon taikinaan. Pelkäsin, että no nyt tais humpsahtaa suolaa liian kanssa. Mutta ei, kyllä se hyvältä maistuu taas, liiankin hyvältä. Onko pakkaspäivänä parempaa tekemistä kuin leipoa pullaa? 

Mitä voihin tulee, äitini ei juurikaan katsonut televisiota. Mutta muistan, että kerran lapsuudessa sieltä tuli Me Tammelat, ja siellä toinen naisista vuodatti, että kun sais joskus elämässään vielä laittaa taikinaan voita niin että tuntuu. Se huvitti äitiä kovin, ja hän taisi niin tehdä. Ja margariiniahan tässä talossa ei koskaan ole käytetty. Isäntä toi kerran palan Flooraa, kun oli jäänyt jostain kökkätarjoiluista. Haaskeelle se meni, eltaantui tuonne jääkaappiin, kun ei kukaan siitä palaakaan lohkaissut.

Äiti ja tädit olivat luonani kylässä opiskelijaboksissa joskus 80-luvun alussa. Olin leiponut pullaa. Sitä kehuttiin. Valittelin, että unohdin taikinasta kananmunan. Vanha kaarti vakuutti, ettei heidän Maria-äitinsä koskaan laittanut pullaan kananmunaa. Pulla vain kuivettuu nopeammin, jos siinä on munaa. Näin se pullaresepti on vähitellen periytynyt. Äiti joskus ihmetteli, miten meidän pulla voi olla niin samanlaista jopa päälle päinkin. Sitä sopiikin ihmetellä, sillä jos kysyin häneltä lapsena, mitä taikinaan laitetaan, hän sanoi, että no mä teen sulle taikinan valmiiksi. Luulen, että hän ei olisi osannut sanoa mitään määriä. Vain kerran leivoimme äidin kanssa yhdessä: Sisarteni hautajaisiin. Muistan miten kuohkeaa ja helposti leivottavaa äidin taikina silloin oli. Teimme ankkastukkeja. Silloin opin, että voitelu tehdään vasta juuri uuniin pantaessa, äitiä harmitti kun hosuin. Muutenhan kananmuna sitkistyy siihen pintaan.

Leipomukset ja sopparuuat ovat meillä minun repertuaariani. Isäntä ei ole leiponut pullaa kuin kerran. Se oli vuonna 1983, kun olin sairaalassa sormileikkauksessa, ja hän halusi ilahduttaa minua pullalla. Kyllä kai se syötävää oli, vaikka jauhot olivat loppuneet kesken. Minulla vain oli nukutuksen jäljiltä niin huono olo. Siihen sairaalareissuun liittyy toinenkin lämmin muisto. Pikkusisareni Suvi-Päivikki ja Saara tulivat katsomaan Susanna-tädin kanssa. He kyselivät Töölön sairaalassa joka osastolla Maaria Rintaa, mutta ei löytynyt. Viimeisellä osastolla he sanoivat, että ei kun sehän onkin nykyään Maaria Perälä. Sairaanhoitaja sanoi, että ei meillä ole senkään nimistä, mutta Eeva Perälä on. Likat nauroivat ja sanoivat, että me otetaan se, täytyyhän nämä karkit jollekin viedä. 

Isäntä on meillä todellinen arkielämän huolehtija, ja laittaa ruokaa miltei joka päivä. Lauantaisin hän kysyy, moneltako sun pitää tänään lähteä hautajaisiin, ja ehdittää ruuan sen mukaan. Viime lauantainakin söin sitten lounasta sekä puoli kaksitoista kotona että puoli kaksi hautajaisissa. Kerroin tästä siunauskappelin sakastissa Suvi-kollegalle ja päivittelin, miten mahdan pärjätä siellä Taivalkoskella, jos ei Jouko ehdi aina olla siellä laittamassa ruokaa. Suvi sanoi, että pyydä sitä tekemään pakkaseen sellaisia pieniä - tai mieluiten sopivankokoisia - mikroannoksia. No niinpä! Kahvia ja pullaa rovasti saa töissäkin.




7 kommenttia:

  1. Olipa hauska, lämminhenkinen ja kodikas postaus luettavaksi pakkaspäivänä. Kodikas siksikin, että pikkusisaresi on Suvi-Päivikki. Meidän tytär on hänen kaimansa, ilman väliviivaa.
    Pullan tuoksu ja maku on ollut tärkeässä roolissa jäänsärkijänä, kun uusi lapsi on tullut sijaisperheeseen. Siksikin kotipulla herättää minussa aina lämpimiä tunteita.
    Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai on teillä Suvi Päivikki, ihanaa. Itse asiassa sisareni kohdalla kävi niin, että papille sanottiin että väliviivalla, mutta hän (Jorma Laulaja) tai kanslisti oli unohtanut viivan pois. Koko lapsuuden Suvi-Päivikille sanottiin että muista käyttää koko nimeä, kun se on väliviivalla. Kun hän sitten meni inssin suoritettuaan hakemaan ajokorttia, hän ei sitä heti saanutkaan, kun oli hakenut sitä väliviivalla... Pullanleipomiseen liittyy ihmeen paljon muistoja, korjasin vielä juttua julkaisemisen jälkeenkin kun muistin, että äiti neuvoi että voitelu tehdään vasta juuri uuniin pantaessa. Muistin sen ohjeen eilenkin ja sen miten äreä äiti oli kun hosuin. Jopa äidin äreyskin muuttuu mieluisaksi muistoksi, kun aikaa kuluu riittävästi. Hyvää pakkaspäivää.

      Poista
  2. Olipa tosiaan lämmin ja pullantuoksuinen postaus. Mun mielestä teillä siellä Naskalissa onkin aina sellainen tunnelma. Vieras tuntee olonsa tervetulleeksi ja kotoisaksi. Teille on aina mukava tulla. Harmi vain, kun on tämä välimatka.

    Jos en olisi just nyt sairastumassa flunssaan, tuskin voisin vastustaa kiusausta alkaa pullantekoon ja tietysti kirjoituksesi vinkkejä noudatellen.

    P.S. Sulla on kans mahtava mies! Näitä miesten kotitaloustaitoja oppii arvostamaan hyvin korkealle, kun on vähän kotona tai niin kun omassa tapauksessani, sairastajan roolissa. Tosin, Michael ei kyllä keitä eikä leivo. En tiedä onko sellaista tilannetta edes olemassa, että hän alkaisi leipomaan. Keittämisen kanssa on hiukan helpompaa. Hän on mulle opettanut mm. sen, että nakit keitetään kärsivällisesti eikä niitä saa paiskata kiehuvaan veteen. Eikä se ollut ollenkaan huono vinkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, toivotaan, että nakit maistuu. On ollut mukava lueskella teidän lämpimästä ja sopuisasta yhteiselosta. Ei ainakaan rakkauden puutetta tarvitse kärsiä ja se on paljon se. Hyvää toipilasaikaa!

      Poista
  3. Katrin blogin kautta tulin kurkistamaan ja pullaa silmäilemään :)

    Itse leivon silloin tällöin pullaakin ja nykyään käytän taikinantekoon keskimmäisen pojan yläasteen köksänopelta saamaa juuritaikinan ohjetta, kyllä on hyvää. Voita meillä käytetään myös kaikessa ruoanlaitossa ja öljyjä, mutta ei margariinia.

    Äitini ei ollut mikään kotitalousihme ja hän aina sanoikin, että kuinka voi meidän pullat yms tulla niin erilaiset. Hänen pullansa tuppasivat olemaan sellaisia kivikovia tennispallon tapaisia ja sanoinkin, että hän laittoi liikaa jauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ympäri Suomenniemen osataan leipoa myös käsittämättömän kumimaisia ja tiiviitä kirkkopullia kirkkokahveille. Luulen että niiden salaisuus on joku yleiskoneen tapainen vatkutin :D

      Poista
    2. Niin arvelen minäkin, se oli ainakin äitini pullien kivenkaltaisuuden takana :)

      Poista