lauantai 7. joulukuuta 2019

Suuri juhla Naskalissa

Rovasti Maaria Perälä, filosofian tohtori Ossi Viita
ja kauppaneuvos Perttu Rinta 
Tänään vietimme Naskalissa suurta juhlaa, kun saimme pitää isän elämänkerran julkistamistilaisuuden. Kirjan on kirjoittanut filosofian tohtori, dosentti Ossi Viita. Ossi on tehnyt valtavan työn, haastatellut monia ihmisiä ja kahlannut läpi isän puheita ja kolumneja sekä pöytäkirjoja ja muita lähteitä. Veljeni Pertun kanssa olemme auttaneet sisällön miettimisessä ja kirjan painokuntoon saattamisessa. Isä oli ennen kuolemaansa tehnyt Ossin kanssa sopimuksen, ja perikuntana (veljeni Perttu, veljenpojat Markku ja Mikko sekä minä) päätimme saattaa hankkeen päätökseen. Kirja kertoo isän elämänarvoista ja hänen ahkeroinnistaan yhteisten asioiden hoitajana, erityisesti Ilkka-lehdessä ja Valiossa. 

Oli vaikea keksiä kirjalle nimeä. Nimi löytyi lopulta valokuvan kautta. Löysimme vanhan valokuvan, missä isä on lapsena rakentamassa isänsä ja kyläläisten kanssa Naskalin riihtä. Riihen runko on hahmollaan. Yhteistä rakentamista kuvaa myös takakannen kuva kokouksesta, missä isä johtaa puhetta. Ajattelen, että isässä isänmaallisuus ilmeni haluna antaa taitonsa käyttöön yhteisten asioiden hoidossa. Kirjan kannen on suunnitellut taittaja Mikael Manninen

Kutsuimme isän sisaret Inkerin ja Marketan sekä joitakin muita sukulaisia, isän ystäviä ja  muutamia kirjaan haastattelunsa antaneita koolle juhlistaaksemme tätä päivää. Pari toimittajaakin kävi talossa. Nyt on mieli korkealla, kun monivuotinen hanke on saatu päätökseen. Kirja painettiin Bookcoverin painossa ja se on saatavilla Bookcover.fi -nettikirjakaupasta.

Pirjo Lahtinen ja Heleena Rinta
Kenenkään elämää ei pysty painamaan yhteen kirjaan. Vieläkin tulee mieleen monia asioita, jotka olisi voinut ottaa mukaan laajentamaan näkökulmaa. Ossi sanoikin esittelypuheessaan, että Maaria oli jossain vaiheessa huolissaan siitä, ettei kuvasta tulisi yksipuolisen kiittävä. Onhan niin, että jokainen ihminen tekee toisinaan myös virheellisiä arvioita ja valintoja, ja parhaimmillaan pystyy ottamaan niistä opikseen ja kehittymään. Ossi olikin hoksannut, että isä toimi alkiolaisen itsekasvatusperiaatteen pohjalta "itte opetellen" ja siksi pystyi kiertokansakoulupohjalta vaativiinkin tehtäviin. Hän oli myös sanonut Ossille tehtäväksiannon yhteydessä: "Kirioota mitä kiriootat!"

Aune Kiviojan runo:
on lämpiävä riihi
             nokinen kiuas / parsilla lyhteet
             lattia savea
             kynnyshirsi sileä ja musta
      luuvan jännittävät portaat
syysaamun kajeessa
     varttojen polkantahti
               yks-kaks-kolme
                       yks-kaks-kolme
      maassa valkoinen kuura
           väkevästi tuoksuu kuivuva ruis
      pellavan liko / tervattu kärrynpyörä
                             höyryävä hevonen



Muotokuvat isästä ja äidistä
(Fritz Jakobsson)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti