lauantai 14. elokuuta 2021

Ohisalo ampuu pahasti ohi

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo ampuu pahasti ohi, kun hän väittää, että moni sektori ja yksityishenkilö on tehnyt jo paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta maatalous on sellainen sektori, joka on jäänyt sivuraitelle ilmastotoimissa. Hänen kannanotostaan on uutisoinut mm. Yle 9.8. 

Ensinnäkin maatalous ja metsätalous ovat tuotannonaloja, jotka sitovat hiiltä. Yhteyttäessään vihreä kasvi sitoo auringon energian avulla vedestä ja ilman hiilidioksidista sokeria ja tärkkelystä ja vapauttaa sivutuotteena happea. Tämä elämän perusprosessi lienee vihreälle ministerille tuntematon, koska hän itse on tottunut vain kuluttamaan, ei tuottamaan. Esimerkiksi yhtään tuulimyllyä ei tässä maailmassa rakennettaisi ilman lehtivihreähiukkasta.

Maanviljelijä ohjaa tätä kasvuprosessia saadakseen kasvit tuottamaan mahdollisimman hyvin. Ohisalo väittää, että maatalous ei ole kiinnittänyt huomiota hiilensidontaan, mutta siinäkin hän erehtyy. Uusi sukupolvi näyttää käyttävän viljelyssään mm. sinänsä tuottamattomia aluskasveja saadakseen hiilensidonnan maksimoitua. 

Näkymä Naskalista, Jouko Perälä

Ohisalo on varmasti yrittänyt vähentää omia päästöjään, sitä en epäile. Mutta maanviljelijät mahdollistavat tuotannollaan hänen kuluttamisensa. Helsinki kuulemma polttaa yhä kivihiiltä, niin että aika hitaasti siellä etelässä saadaan asioita aikaan. Täällä Naskalissa siirryttiin lämmityksessä uusiutuviin polttoaineisiin jo 30 vuotta sitten. Biokaasuautoilijoita, kuten minua, rangaistaan yhä auton käyttövoimaverolla, joka on aikanaan tehty suosimaan bensa-autoilua diesel-autoilun sijasta. Vihreistä Heidi Hautala on ymmärtänyt biokaasuautoilua, mutta ei ole tietääkseni saanut mitään aikaan asian hyväksi. 

Toki Naskalin kuivuri on jauhanut täysillä öljyä viimeisen viikon aikana, samoin öljyä ovat syöneet traktori ja puimuri. On vielä matkaa siihen, että maatalouden energiaa vaativat koneet voisivat toimia riittävän varmasti ja pitkiä aikoja ilman fossiilisia polttoaineita. Mutta Ohisalo on väärässä siinä, etteikö asian eteen olisi tehty mitään. On tutkittu erilaisten uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, mutta ei ole helppoa löytää riittävän tehokkaita korvaavia polttoaineita, varsinkin jos puunpolttokin (hake kuivurin energianlähteenä) katsotaan synniksi. Sähköakkuteknologia ei ole vielä riittävän kehittynyt, että esimerkiksi Naskalin puimuri jaksaisi sen avulla painaa puolille öin, kuten eilen illalla. On aivan eri asia ajaa autolla vähän sinne ja tänne, ja eri asia painaa 12 tuntia putkeen raskaalla koneella. Ohisalo sirpillään tuskin saisi korttakaan poikki, jos tulisi häsyihin. 

Iloitsin eilen suuresti Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsinin kolumnista, jossa hän muistutti siitä, miten maatalous on aina hampaissa, mutta ruokaa tarvitaan. Entä jos ruoka loppuu siksi, että Ohisalo on sisäministerinä ajanut maatalouden ja huoltovarmuuden alas? 

Muistan, miten kova maatalouden syyllistäminen oli vallalla 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa, kun aloitimme viljelijöinä. Muistan miten raskasta joskus oli mennä pyhäaamuna lypsylle tuntien nämä syytökset nahoissaan. Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen poru joksikin aikaa väheni. Olihan maatalous ainoa, joka todella sai tuntea liittymisen nahoissaan heti. Kohdattiin valtava byrokratia monisataasivuisine vuosittaisine lomakkeidentäyttöohjeineen,  tulonmuodostuksen totaalinen rakennemuutos ja tulojen aleneminen. Ympäristölle hyväksi olivat varmasti EU-säännösten mukana tulleet ojien ja muiden vesistöjen suojakaistat estämässä ravinnepäästöjä, tiukat fosforilannoitusrajat, ja monenlaiset vapaehtoiset ympäristötoimet, kuten kosteikkojen rakentaminen. 

Eihän siinä kauan kulunut, kun rutina taas alkoi, ja nyt on ilmeisesti tulossa uusi aallonharja: hiljakkoin pastori ja eksegeetti Kari Kuula moitti karjankasvattajia Raamatun arvovallalla, kokoomuksen Sari Sarkomaa ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho ovat tölvineet Itämeren suojelusta ja tukiaisista. Ja nyt Ohisalo yrittää vyöryttää syyllisyyttään maanviljelijälle. Se on muotia nyt! Mutta muistakaa, rakkikoirat, että syöminen on muodissa aina. 

4 kommenttia:

  1. Oikeassa olet Maaria. Maalaistalon tyttärenä surullisena olen seurannut maataloustuottajien ohittamista. Totuuden vääristelyä ja väärien tietojen viljelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi. Aika terävä oli tänään toipilaan kynä, mutta terävästi nuo poliitikot hyökkäävät yrittäessään lähinnä nostaa oman kolonnansa kannatusta. Vaikea tuossa oli nähdä keskustelutahtoa.

      Poista
  2. Olen sinun ja Ulla A:n kanssa samaa mieltä. Järkyttävää, millä tietämättömyyden itsevarmuudella huudellaan ihan sisäministeriaitiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ja kun tietopohja on olematon, on hyvin vaikea saada aikaan sellaista rakentavaa keskustelua, jolla olisi suotuisia vaikutuksia ympäristöön.

      Poista