sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Sorretun puolella

Tämän päivän Raamatun sana Jesajan kirjasta rohkaisee vapauttamaan sorretut, avaamaan kodin kodittomalle ja ruokkimaan nälkäisiä. 

Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi
ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen.
Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi
ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi.
Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä,
kun huudat apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen.” (Jes. 58:8-9)

Yleensä auttamiseni on varsin vähäistä. Mutta nyt Ukrainan kohtalo koskettaa sydäntä niin että on syttynyt halu tehdä jotakin tuon sorretun ja ahdistetun kansan hyväksi. Ensimmäinen asia on rukous. Toisena halusin antaa pienen rahalahjan ja iloitsen siitä, että Suomi on tänään päättänyt lähettää mm. kenttäsairaaloita. Kolmanneksi mietin, voisiko meidänkin kotimme joskus ottaa vastaan  pakolaisia tai työllistää jonkun, joka on joutunut kotoaan lähtemään.


Meillä oli virolanen maatalousharjoittelija niihin aikoihin, kun Viro, Ukraina, Latvia ja Liettua itsenäisyivät Neuvostoliiton kahleista. Joko hän tai häntä aikaisemmin apunamme ollut virolainen työntekijä lausui mieleenpainuvan tunnustuksen: Venäläinen on aina valmis auttamaan, venäläinen antaa vaikka viimeisen leipänsä nälkäiselle. Vika ei siis ole venäläisissä, vaan heidän johtajissaan.

Kovanaama Putin haluaisi jäädä maailmankirjoihin vallantäyteisessä pahuudessaan, kuten eräät hänen edeltäjänsä. Ehkä hän kuitenkin erehtyy luulemaan, että Ukraina on heikko ja muu maailma alkaa riidellä keskenään. Venäjä on jo pitkään hajottanut Euroopan kansojen yhtenäisyyttä kylvämällä disinformaatiota, joka on jakanut ihmisiä eri leireihin. Mutta näyttää siltä, että kun tehdään todella suuri moraalinen vääryys, jakolinjat liestyvät ja ihmiset lähtevät yhtenäisenä vastarintaan. Se antaa toivoa, sillä johan tässä meinasi usko hyvään mennä, kun jopa Yhdysvalloissa Trumpin valheet upposivat puoleen kansasta kuin veitsi voihin. 

Emme tiedä mihin olemme matkalla, mitä tästä tulee. Mutta tiedämme, että Herra vastaa, kun etsimme häntä ja huudamme hänen puoleensa. Hän on aivan lähellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti