tiistai 23. tammikuuta 2018

Välihousut

Paappa piti välihousuja ja isäkin joskus, vaikka oli lämminverinen. Mommani jäämistöstä löytyi 70-luvulla hyviä kuteita. Mommalla oli "aseet" solassa, ja siellä olevat käyttämättä jääneet kuteet paappa antoi ehkä äidilleni, joka paukutteli mattoja. Ainakin muistan äidin sanoneen, että mommalta on jäänyt hyviä kudekeriä, oikein tiiviitä, ja ihmeen paljon raappapuuvillaa − varmaan paapan välihousuja. 

Välihousuista ei nuoriso juuri tiedä, eikä raappapuuvillaisista ainakaan. Minäkään en oikein muista, olivatko ne rusehtavia pitkäraitaisia vai sinertäviä? Silloin talvet olivat kylmempiä ja ihmisillä oli tapana pukeutua säänmukaisesti. 
Laihianjoki 2018

Joki oli pitkät ajat jäässä, niin että saattoi hiihdellä Mallastehtaan sillalle tai Perälän kouluun. Monella oli luokkakuvassa monot jalassa. Tytöillä alkoi olla jo hiihtohousuja. Myöhemmiltä vuosilta muistan, että kun äidillä ja isällä oli tapana pitää Uuden vuoden tietämissä viikon loma ja tehdä joku matka, olin monasti suurissa vaikeuksissa karjan kanssa, kun säilörehu ja vesiputket jäätyivät -30 asteen paukkupakkasissa. 

Ilmastonmuutos on Trumpista huolimatta totta, sillä niin harvinaisia pakkaset ovat, että tiedotusvälineet ohjeistavat suomalaisia selviytymistaidoissa, mikäli elohopea laskee alle -10 asteen. Viime viikkoina onkin muistutettu pukeutumisesta, vesiputkien jäätymisriskistä ja ruoan varmuusvarastoinnista. Hyvä että muistutetaan, toivottavasti kuopus huomaa edes kylmimpinä päivinä laittaa pitkät kalsarit. 

Ilmastonmuutos ei tarkoita ainoastaan sitä, että meillä talvet lämpenevät, vaan monenlaisia oikukkaita kelejä ja tuulia ympäri maapallon. Jos jossain tulee joskus hyötyä, toisella kertaa tulee ennen näkemättömiä myrskyjä ja raekuuroja. Seitsemännen käskyn selityksessä sanotaan, että luonnon turmeleminen on varastamista tulevilta sukupolvilta, joten parannusta tarvitaan. 
Vääksyn vesimylly

Nyt on sentään ihan hyvä talvi. Kävimme viikonloppuna Hämeessä ystävien luona, ja sielläkin oli maa valkoisena. Oli kaunista ulkoilla puhtaalla lumella. Mutta tuskin huhtikuussa ajellaan hevosella järven jäällä niin kuin 100 vuotta sitten. 

Olen kiitollinen, kun sain myös tänään hiihtää kotikylän pelloilla. Vähän liikaa oli vaatetta päällä, vaikka iltalehtien mukaan piti olla niin jäätävää. 



2 kommenttia:

  1. Onkohan eri puolilla Suomea raappahousut olleet erilaisia? Meillä raappahousuiksi kutsuttiin collegekankaan oloisesta nurjalta puolelta nukkaisesta ja päältä sileästä paksusta puuvillaneuleesta ommeltuja yksivärisiä välihousuja. Raidalliset alushousut olivat puolestaan flanelia eli kudottua kangasta.
    Todellakin Luojan luonto on nyt kauneimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sellaisia raappahousut on. Leikkasin tänään lasten kirkkaanvärisiä raappapuuvillaisia collegepaitoja.

      Poista