torstai 7. marraskuuta 2019

Ruskaretki

On ollut juhla-ajan hulinaa eikä ole ehtinyt tai jaksanut kirjoittaa blogia. Vietimme kuusikymppisiä ensiksi oman perheen kanssa Helsingissä. Ikäero isännän kanssa on vain kymmenen päivää, joten voimme juhlia yhdessä. Tarjosimme lapsille ja lastenlapsille päivällisen ravintola Murussa. Siellä ei tiedä menuta etukäteen, vaan ravintola valmistaa aterian päivän parhaista raaka-aineista. 

Kymmenhenkinen seurueemme oli tyytyväinen ruokaan, mutta yhteinen ajatus oli, että palvelu ei ollut erityisen huomioivaa tai ystävällistä. Pojan tyttöystävä lausui sanoiksi sen, minkä itsekin olin noteerannut: Aivan kuin lapset olisivat olleet jotenkin tympeä rasite, vaikka he käyttäytyivät kauniisti. Palvelu heijasteli tältä osin koko suomalaisen yhteiskunnan asennetta lapsiin. Oikeastaan yli 900 euron laskusta olisi pitänyt vaatia reilusti alennusta ja huomauttaa, että lapsetkin ovat asiakkaita.

120-selfie Cirellassa
Seuraavana viikonloppuna järjestin Taivalkoskella "Elämäni laulut" -yhteislaulutilaisuuden seurakuntatalolla ja sen päälle koristekaakkukahvit. Äitini tapasi sanoa täytekaakkua koristekaakuksi. Oli mukava valita lauluja (ja joitakin kuvia) elämän eri ikävaiheista tuutulaulusta taivaslauluun ja kertoilla niihin liittyviä ajatuksia. Huomasin että myös muut viihtyivät. Ja diakonissa Heidi Keränen lauloi meille herkistävän laulun, jonka Jouko lähetti minulle kihlakesänä 1982 C-kasetilla, kun olin harjoittelijana Ruukin koeasemalla, Kirkan Leijat: "Luokses leijan jonka lähetin yli vuorten tuuli kuljettaa, tuuli kuljettaa..." Jouko oli nauhoittanut sen veljensä Jukan LP-levyltä. Näin pitkälle leija on lentänyt! 

Sitten oli vihdoinkin vuorossa matka Italiaan. Olemme jo useana vuonna miettineet, että olisi vuoromme käydä tervehtimässä vävykandidaatin kotiväkeä Cosenzassa Etelä-Italiassa. Perhe on vieraillut jo pari kertaa Suomessa. Tyttäreni ja hänen kihlattunsa ovat juuri ostaneet Ylöjärveltä uuden kodin ja otimme heidät mukaan matkaoppaiksi. 

Francescon koti oli hyvin vieraanvarainen. Ensinnäkin Francescon isä haki meidät autolla Roomasta: edestakaista matkaa kertyi noin 1050 km. Onneksi nopeusrajoitus tiellä oli 130 km/h ja vuoret oli puhkottu tunneleilla. Perillä Calabriassa saimme oman asuinkerroksen, jossa yövyimme kolme yötä, ja meitä ruokittiin huomattavasti paremmin kuin piispaa pappilassa. 

Italialaisille ruoka on hyvin tärkeä asia. Kodin autotallissa kypsyi tynnyreittäin viiniä ja ruokakomerossa oli satoja säilyke- ja hillopurkkeja sekä tietysti viinipulloja. Itse tehdyt kestomakkarat olivat maukkaita. Oli mielenkiintoista seurata miten tärkeitä ja paljon keskustelua aiheuttavia valintoja ruokatilaukset myös ravintolassa olivat. Ja välillä piipahdettiin syömässä parin tunnin ajomatkan päässä, kun siellä oli mainio kalaravintola. Oli ilo katsoa myös suvun yhteisöllisyyttä. Ollaan koolla isolla porukalla, ja vähintäänkin lähetellään herkkuja suvulle. Ei siis pelkästään terkkuja niin kuin täällä Laihialla.

Italia on sanomattoman kaunis maa, paljon vuoria ja paljon merta. Eräs retkemme suuntautui Pollinon kansallispuistoon ja kuljeskelimme pyökkimetsän läpi näköalapaikalle. 





Loman lopussa yövyimme kaksi yötä Caprilla. Matkustimme junalla Napoliin ja sieltä pikalaivalla Caprin saarelle. Toivoin pääseväni sinne, koska ruotsalaisen lääkärin Axel Munthen (1857 - 1949) kirja "Huvila meren rannalla" teki minuun nuorena suuren vaikutuksen. Kävimme tuossa upeassa paikassa, Villa St. Michelessä, käyskentelimme helteisenä päivänä sen puutarhassa ja talossa, joka sisältää paljon kiinnostavia esineitä aina antiikin ajoilta saakka. Paikalla on ollut aikanaan joku  keisari Tiberiuksen villa, ja Munthe hyödynsi kaivauksissa löytyneitä esineitä ja kirjoituksia omassa villassaan. Istuimme juomassa kahvia näköalaterassilla ja muistelin, että täällä äiti ja isäkin ovat käyneet ja äiti kertoi innoissaan tästä paikasta.
Näkymä St. Michelestä


St. Michelen puutarhasta

Vielä ehdimme kokea kiireessä sykkivän Napolin ja maistaa maailman parhaita pizzoja parissakin kuuluisassa pizzeriassa, joihin joutui jonottamaan kadulla. Ihmettelimme vanhassa kaupungissa käsityöläisten taitoa, kun he valmistavat paitsi seimiasetelmia, myös toinen toistaan taidokkaampia liikkuvia pienoismalleja eri ammateista. Minäkin ostin Marian, Joosefin ja lapsen, sekä myös eläimiä.

Moni on muistuttanut sanonnasta "Nähdä Napoli ja kuolla". Ehkäpä Napoli olikin erinomainen retkikohde meille, joiden elämä on selkeästi kääntynyt syksyä kohden, ja joskus tuntuu, että ei enää jaksa niin kuin ennen. Elämä saa nyt jatkua kauniina ruskaretkenä. Mihin ja miten kauas tie johtaa, sitä emme tiedä. 




4 kommenttia:

  1. Onnea teille!
    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja kuvista.
    Mietin tässä näkyykö Kalle Päätalon 100-v Taivalkoskella mitenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää syksyä ja talventuloa! Kalle Päätalon 100-vuotisjuhlia vietettiin jo kesällä Päätaloviikolla, jolla oli tavallistakin enemmän ohjelmaa. Nyt syntymäpäivänä 11.11. on kirkossa yhteislaulutilaisuus, jossa lauletaan Päätalon kirjoissaan mainitsemia virsiä ja Siionin lauluja ja luetaan otteita kirjoista.

      Poista
  2. For us it was a real pleasure to have you as guests, we spent two wonderful days full of joy and happiness.
    Yes, for us Italians, food is very important, especially if it is made at home, we give food a value above many things.
    With food we want to show our affection to our guests so we make the best dishes that we know how to make and we accompany them with good wine made from Calabresi grapes, our home-made wine with passion and dedication was not lacking on the table.
    Best wishes from Cristina, Fabio, Arturo, Daniela and Palmiro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks a lot for memorable visit in your beautiful home and for your great hospitality and friendliness. Your food was really tasty and now Maaria has to ski cross-country nearly every day to get rid of three extra kilograms. Fortunately we have got nice winter and a lot of snow in Syöte area. We look together some of those pictures from Calabria and think that it all was like in some beautiful Italian movie.Thank You and happy wintertime!

      Poista