lauantai 27. elokuuta 2022

Nuukuuren viikon vinkit

Kotipaikkaukunnallani vietetään nuukuuren viikkoa. Paljon en ole ehtinyt osallistua nuukuustapahtumiin, mutta nuukaillut olen senkin erestä. Ja moni joutuu nuukailemaan myös aivan pakon erestä tulevana talvena. Siksi voisin jakaa tässä muutamia säästövinkkejä, ja yleisö voi kommenteissa täydentää. Osa näistä vinkeistä on sellaisia, että joudun niitä itsekin vasta opettelemaan. Osa sen sijaan on äidinmaidossa perittyjä.

Yksin ajelua harkiten

Kimppakyydit ja bussimatkat kannattaa ottaa ohjelmaan. Omassa työssäni tämä on hiukan haastavaa, koska työmatkan lisäksi täytyy usein liikkua kaupungissa nopeasti ja joustavasti paikasta toiseen. Bussimatkat ovat myös aika kalliita verrattuna biokaasuautoiluun. Mutta Stormossenin ja Jepuan ja muiden valmistajien biokaasulle löytyy aivan varmasti käyttöä yhteiskunnassa, joten olen ryhtynyt säästämään myös kaasua pyöräilyn avulla. Olen tänä kesänä käyttänyt paljon sähköavusteista polkupyörää hyötyajossa marjastus- sienestys- ja kauppareissuilla, jonkin verran myös työmatkoilla. Joku ehkä nyt sanoo, että eikös sähköstä ole pulaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa sähköpyöräilyynkin tarvittavasta energiasta saadaan polkijan fläskikerroksesta ja sähköpyörän akun voi ladata muulloin kuin  sähkön kulutushuippujen aikaan. Oman polkupyöräni akun lataaminen tyhjästä täyteen kuluttaa virtaa hieman yli puolikkaan kWh eli senttipeliä se on, ja yhdellä latauksella pystyn ajamaan yli 120 km. Keväällä ostamani pyörän matkamittariin on kertynyt yli 1800 km ja sähköä latauksiin on mennyt parin euron verran.

Lämminvesikraanan välttäminen

Veden lämmittäminen kuluttaa paljon kallista energiaa. On ollut puheissa, että peseytymiseen riittää pienempikin suihkuaika. Olen myös miettinyt että minulla on paha tapa huuhtaista tiskirättiä, naamaani tai jotain kippoa lämpimän veden puolelta, vaikka meillä on pitkä putki ennen kuin vesi ehtii boilerista keittiön tai edes vessan lavuaarin kraanaan. En pikku huuhtaisuihini saa yhtään tippaa lämmintä vettä, mutta boileri lähettää sitä putkeen jäähtymään, saa kylmää vettä tilalle ja alkaa lämmittää sitä. 

Kaffin keitto varuiksi

On tullut pahaksi tavaksi keittää kahvia vähän yli tarpeen, ettei vain kahvihammas jää kolottamaan. Miltei joka kerta saa heittää pannun pohjalta tilkan kahvia ennen kuin alkaa keittää uutta. Tämä on tuhlausta.

Kuivaa leipää

Syömme paljon leipää. Mutta ehkä pahimpia syntejämme on ostaa kaksi leipää kun yksi on jo leipäkaapissa. Ja sitten ei huomata laittaa yhtä leipää pakkaseen ja syödään sitä ihanan tuoretta. Jos kannikka kuivaa leipälautaselle, sen voi toki raastaa ja käyttää korppujauhoina vaikka Lindströmin pihveihin. Mutta pahinta on jos leipä ehtii homehtua kaappiin ennen kuin pussi avataan. Kompostiin on kyllä muitakin värkkejä! 
Laihialla kuulemma levitetään voita kuumennetulla naskalilla. Naskalin emäntä kyllä sanoi isännälle 70-luvulla, ettei sun yksin tartte yrittää sitä voivuorta sulattaa. 


Vessapaperin kuivaus

Vanha vitsi kertoo että siitä tietää olevansa Laihialla, kun pyykkinaruilla on kuivamassa vessapaperia. Eräs nuorisotyönohjaaja piti vuosia sitten riparilaisille ympäristökasvatusta opettaen että kädet saa kuivaksi yhdellä käsipaperilla eikä vessapaperiakaan tarvitse käyttää tuutin täydeltä. Metsänomistajana ajattelin, että riittäähän meillä sellua ja paperia. Tänä syksynä somessa keskusteltiin suihkuajoista ja joku irvaili minulle että kohta alat varmaan kertoa montako vessapaperipalaa käytät ja vaatia muilta samaa. No en. Vessapaperia menee tilanteen mukaan. Mutta ei sitä oikeasti tarvitse repiä metrikaupalla, sillä tämän päivän lehdessä luki että Metsä Tissue aikoo vähentää pehmopaperituotantoaan energiakriisin vuoksi ja vessapaperista voi oikeasti tulla pulaa. Meidän perheessä täällä Laihialla kyllä selvitään, sillä meille tulee paljon sanomalehtiä. Muistamme vielä sen ajan kun puuceessä oli sanomalehtiä ja lehdenpalasta vähän pehmitettiin hankaamalla kätten välissä. Hyvin pyyhkii.

Villasukat, -paita ja untuvapeitto

Näitä rakastan ja olen vakuuttunut siitä, että ihmiselle terveellinen huonelämpötila ei ole 24 astetta. Tosin muistan 70-luvulta että myöskään 16 astetta ei tuntunut mukavalta täällä laihialaisen kaksifooninkisen vintillä etelätuulen puhaltaessa. Mutta jos lämpötila laskee epämukavuusalueelle eikä illalla saa nukuttua, kun jalat eivät lämpiä villasukissakaan, niin kannattaa villasukan alle laittaa vielä ohut nilkkasukka. Kahden sukan yhteisvaikutus on mahtava! 

Tiskaus ja pyykinpesu

Minulla on paha tapa ottaa aina uusi kuppi, kun taas mieheni haluaisi pitää samaa kuppia pöydän nurkalla koko viikon. Kumpikaan ei ole hyvä tapa. Tiskiä kannattaa säästää varsinkin monen hengen taloudessa. Mutta pinttyneitä tiskejä ei välttämättä saa helposti puhtaaksi. Meistä myös molemmat ovat sitoutuneet pesemään omat pyykkinsä. Silloin tulee helposti vajaita koneellisia. Vajaatäyttö vie turhaan sähköä ja vettä. Joku intti että Suomesta ei vesi hevin lopu. Puhdas vesi ja jätevesimaksut ovat kuitenkin nekin perheen menoja.

Käytä palveluja jos voit

Muistan nuoruudesta, kun aikuiset puhuivat siitä että säästäminen voi johtaa myös huonoon kierteeseen. Kaikki lehdet olivat täynnä säästövinkkejä. Pankinjohtaja -tätini sanoi, että jos kaikki leipovat itse ja säästävät minkä ehtivät, työttömyys sen kun lisääntyy ja lama pahenee. Ehkä tässä meidän tilanteessa jos kaikki alkavat leipoa itse pikku pellillisiä, myös energian käyttö sen kun lisääntyy. Voi hyvällä omalla tunnolla ostaa tuotteita ja etenkin palveluja, jotka eivät edes syö kauheasti luonnonvaroja. Pitäiskin mennä hierojalle.

Laihialta on paljon hyviä ja hauskoja vitsejä. Laihialaisuus on myös osin ihan totta ja olen tosissani. Sitä paitsi kaikki se säästäminen ja kierrätys, mikä lapsena tuntui miltei hävettävältä, on nyt mitä suurinta muotia.

6 kommenttia:

  1. Mekin miehen kans mietitty säästövinkkejä. Leipomista yritän keskittää, tosin paljon muuta en leivokaan nykyisin kuin leipää.
    Enemmän tulisi säästöä, jos taloyhtiö vähentäisi saunavuoroja - etenkin jos saunaa ei ole varannut illan aikana kuin yksi henkilö.
    Sinä, Maaria, kerroit kun tärkeimmät vinkit, mitä mieleen tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomisen keskittäminen on hyvä vinkki myös. Ja totta, että monet sähkösaunat lämpiää silloinkin kun käyttöä ei juuri ole.

      Poista
  2. Ruuanlaitossa on järkevää tehdä suurempi annos. Jääkaapissa säilyy pari päivää aivan hyvänä - mikrolla saa lämmitettyä sopivan annoksen. Pakastaa voi osan. Ei tarvitse joka päivä olla kauhan varressa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä vinkki ja ollut itselläkin mielessä ja käytössä. Tosin meillä on niin hyvä ruokahalu, että harvoin pakastettavaksi asti jää.

      Poista
  3. Itse teen hernekeittoa monta litraa kerralla. Sekä keitän soppalihoista ja juureksista liha-sekä limppikeiton lientä monta litran purkkia. Ne kaksi kun vie paljon aikaa ja sähköä. Ja kaksin taloudessa makaroni laatikkoa tulee aina paljon niin teen 2 astiaa koska ne mahtuu kaksittain uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi hyvältä. Mun täytyy tunnustaa, etten vielä ole koskaan keittänyt oikiaa hernekeittoa. Mutta ehkä joskus! Laitatko klimppisoppaan makeita vai suolaisia klimppejä? Itse tykkään enemmän suolaisista, mutta tämäkin perinneruoka on jäänyt tekemäti. Kaljavelliä sen sijaan on tullut keiteltyä.

      Poista