Joskus tuntuu, että joidenkin rakkaan herätysliikkeen edustajien mielestä vain yksi näistä tavoista löytää Jeesus on hyväksyttävä ja oikea. En tosin ole ihan varma mikä se noista on. Mutta jos joku uskova on uskossaan luottavainen ja iloisesti kertoo, että Jeesus voi auttaa ja parantaa, vapauttaa ja antaa uuden elämän, on aivan varmaa, että joku körttiläisistä nousee tätä asiaa vastustamaan. Onhan selvää, että kaikki eivät parane, kaikkien elämä ei muutu, ja siksi on parempi, ettei Jeesukseen kiinnitetä liian paljon toiveita. Eihän syntien anteeksiantamus ja taivaaseen pääsykään ole heränneille varma asia, vaikka joskus saattaa kokea armon vilauksen.
Rakastan tätä herännäisyyden kaipaavaa uskoa ja epävarmuutta, joka nousee Jumalan suuruudesta ja ihmisen pienuudesta. Mutta samalla olen iloinen siitä, että suurella Jumalalla on antaa ihmisille toivoa: sureville, epäonnistuneille, sairaille, riippuvuuksista kärsiville, yksinäisille, heikoille ihmisille. Siksi minua tällä hetkellä tökkii omassa herätysliikkeessäni aika ajoin pulpahteleva besserwisseriys. Kukaan meistä ei kuitenkaan pysty yksin tyhjentämään sanaa armo.
Seinävaate Uumajan kirkon kuorissa |
Toki bw eli "minä tiedän parhaiten" tuntuu olevan kaikkien kristittyjen yhteinen arvo. Joissain toisissa herätysliikkeessä Jeesus kavennetaan tunnustuskirjojen vangiksi: Hyväksytään vain se, minkä Luther tai Melanchton on uskonasioista lausunut, mitään erottamatta ja mitään lisäämättä. Niinpä olen joskus saanut kuulla, että jos ajattelen noin tai noin, en voi olla elävässä uskossa.
Kolmannet porukat tekevät uskosta vaatimuksen ja suorituksen: Jeesuksen voi löytää, kun lukee Raamattua joka päivä, rukoilee omin sanoin, kertoo kaikille uskostaan, toimii aktiivisesti ja parantaa pahat tapansa. Heidän mielestään muut uskovat saarnaavat aivan liian vähän lakia ja siksi eivät saa armoa osakseen.
Näin kirkon oikeassaolijat moittivat toisiaan ja toistensa työtä. Pahimmillaan usko kaventuu moralismiksi. Jotkut huutavat, että täytyy lähteä pois kirkon työstä, kun ei näiden toisten, väärässäolijoiden, kanssa voi olla samalla pellolla.
En tiedä onko se lohdutus, mutta kirkko ei ole tässä yksin. Tämä on laajemminkin ihmisten tapa käsitellä asioita: Väärin sanottu, väärin tehty, väärin sammutettu.
Siksi me tarvitsemme Jeesusta. Mutta jos ei tämä aukene, niin saa Jeesuksen luo mennä siksikin, että on huolissaan vaikkapa omasta lapsestaan. Hänellä on oikeat sanat, oikealla hetkellä. Joskus joutuu odottamaan ja kaipaamaan, mutta hänellä on ne oikeat sanat, oikealla hetkellä.
Oppia en juurikaan omaa, uskoa ja toivoa senkin edestä.
VastaaPoistaJoskus mietin, onko toisten tuomitseminen meihin ihmisiin sisäänrakennettu. Lohduttavaa olisi, jos usko olisi siitä vapaa. Olisi hienoa, jos voisi pitää uskovaisia ihmisiä esikuvinaan aivan kaikessa.
Eräs lempisäkeistäni on: "Toivo on pieni tyttö, eikä yhtään minkään näköinen. Hän se kuitenkin, toisia kantaen, on kulkeva mullistettujen maailmojen poikki." (Charles Pegúy)
PoistaMinä tutustuin herännäisyyteen, kun asuin Kainuussa. Siellä en tuntenut koskaan "uskovani väärin", vaikka olinkin ns. viidesläinen. Kelpasin joukkoon ja tunsin oloni kotoisaksi. Sitten kun muutin Etelä-Pohjanmaalle, kuulin moneen kertaan, että väärin uskon. Ja sittemmin Etelä-Suomessa helsinkiläisillä heränneillä on sama mielipide. Mutta körttivirret ovat ihania! Ja niitä voi salaa veisata, vaikkei olekaan "oikeaoppinen". :)
VastaaPoistaOlen itse myös saanut kasvaa sisään sellaiseen herännäisyyteen, missä hyväksytään ja rakastetaan joukkoon.
Poista