Päätin, ettei minusta tule kiireistä eläkeläistä ja ehdin kirjoitella blogia ja muutakin. Mutta ensin kaipasin järjestystä taloon, joka on työlle omistautumisen aikana päässyt nuhjaantumaan ja pahaan epäjärjestyksen tilaan. Otin ennakkoa ja aloin uudelleenaakkostaa alakerran kirjahyllyä jo ennen joulua. Sitten oli poistotekstiiliprojekti, joka kesti viikkoja, kuukausia. Helmikuun alusta olen ollut virallisesti eläkeläinen, ja eläke vähän yli suomalaisten mediaanieläkkeen, joten sillä kai pärjää, kun ei hassaa.
Halusin pääsiäiseksi yläkertaan tilaa ja valoa rakkaille aikuisille lapsilleni, joten aloin pestä ikkunoita ja verhoja sekä järjestellä äitini ja isäni muistojen pahvilaatikoita, jotka ajelehtivat yhdessä huoneessa. Heitin enimmän osan pois ja itkeä tihuutin sitä, miten lähes kaikki ovat edesmenneitä eikä kovin monella paperinpalalla ole merkitystä jälkipolville. Joissakin pienissäkin lippusissa oli kuitenkin niitä tiedonjyväsiä, joita nyt vanhana osaan arvostaa. Kun pääsin kirjahyllyjen ja kaapistojen kimppuun, aloin etsiä aarteita, joista malttaisin luopua korvausta vastaan. Se oli hyvin kannustavaa, vaikken kaupanteolla ole päässyt rikastumaan.
Leikkasin kirjeistä postimerkkejä ja valikoin kortteja. Lähetin niitä kolme isoa erää Suomen Lähetysseuralle. Sain sitten yhteydenoton, jossa kiitettiin lähetyksistä ja kerrottiin vastauslähetyksen tunnus, ettei laihialaiselle tule liikaa postimaksuja. Lähetysseura saa filatelistien postimerkkihuutokauppojen kautta käsittääkseni vuosittain noin 20 000 euroa, joten työ on merkityksellistä. Ilahduin saamastani yhteydenotosta niin, että päätin etsiä lapsuuden-nuoruuden postimerkkikokoelmani ja lahjoittaa senkin Lähetysseuralle.
Selasin haikein mielin egyptiläisissä kansissa olevaa kirjasta muistellen yksinäistä tyttöä, joka ahkeroi kokoelmansa parissa. Ensimmäisellä sivulla oli Nikolainkaupungin leima! En laskenut maita enkä merkkejä, etten tule katumapäälle. Otin suomalaisista ja ruotsalaisista merkeistä kuvat muistoksi, niillä plareilla näyttää olevan joitakin satoja merkkejä tsaarinajalta 70-luvulle. Kyynelehdin jonkin verran kirjoittaessani saatekirjettä:
Rakkaat Suomen Lähetysseuran postimerkkiryhmäläiset
Teette hienoa työtä Lähetysseuran varainhankinnassa ja kulttuurin säilyttämiseksi. Olin hyvin iloinen, kun olitte noteeranneet miten eräs laihialainen on (eläkkeelle jäätyään) järjestellyt papereita ja samalla leikannut postimerkkejä ja vieläpä lähettänyt niitä teille omin kustannuksin.
Lapsena jo perustin HYTY-kerhon, missä luettiin
Lähetysseuran Totto-lehteä ja kerättiin postimerkkejä Suomen Lähetysseuralle.
Valitettavasti tyttökaverini eivät heti ymmärtäneet, että merkit pitää leikata
vähintään sentin marginaalilla, ja heitä piti useaan kertaan tästä kurmoottaa.
HYTY -kirjainyhdistelmä tarkoitti alun perin "Hyvä Yhdistys Tyttöjen Yhdistys",
mutta äitini suussa se lyheni muotoon hyvien tyttöjen yhdistys. Ja kyllähän me
silloin aika hyviä oltiin.
Tämän postimerkkikokoelman olen perustanut 12-vuotiaana,
siirtäen siihen merkit sekä omasta vanhasta ruutuvihosta että 1928 syntyneen
isäni mustakantisesta postimerkkivihosta. Isotveljet olivat kyllä vihaisia, kun
pilasin isän kokoelman. Äiti taas ei pitänyt siitä, että uhkasin leikata merkit
hänen ja isän rakkauskirjeistä. En paljon ymmärtänyt postimerkkeilystä ja
siihen aikaan ei voinut googlettaa edes valtioiden nimiä. Liotusmenetelmäni
eivät myöskään välttämättä täyttäneet filatelistien kriteereitä. Ajattelin aina:
Voihan olla, että joskus näistä merkeistä löytyy joku aarre. Vanhempana olen ajatellut, että kenellekään
sieluttomalle en tätä anna, mutta ehkä joillekin Hyville Tytöille, jotka
tekevät työtä evankeliumin eteenpäin kuljettamiseksi.
Oma suosikkimerkkini taitaa olla ensimmäisen sivun
tsaarinajan merkki, minkä leimassa lukee selkeästi naapurikaupungin nimi:
Nikolainkaupunki (Vaasa). Olisi kiva kuulla saako Lähetyseura tästä kokoelmasta
postimaksut kirkkaasti takaisin.
Siunausta työhönne ja iloa keväästä!
Luulin, että talon postimerkit olivat nyt siinä, mutta löytyihän niitä vielä yli puoli kiloa, kun ryhdyin jatkamaan kaappien siivousta.
Välillä kävimme hiihtelemässä Syötteellä ystävien kanssa ja viime päivinä olen myös tutkaillut kauniita kevätlintuja läksiäislahjaksi saamallani lintukaukoputkella. Miten kauniita ovatkaan räkättirastaat ja vihervarpuset, järripeipoista puhumattakaan! Niin että yllättävän kiireistä tämä eläkeläisen elämä on. Mutta mukavaa.
Kirjeitä ja kortteja selatessani olen saanut äidin ja isän kautta terveisiä, jotka aikanaan jäivät perille tuomatta. Olen myös ihmetellyt miten paljon olen saanut itse vastaanottaa kauniita tervehdyksiä ja kiitoksia. Mukana on monia ihmisiä, jotka olen joskus tuntenut varmaan hyvin, mutta joita en enää muista. Se on surullista, että niin paljon unohtuu. Mutta on tullut mieleen ihan sellainen ajatus, että ehkä vielä ehdin vuorostani osoittaa joillekin ihmisille arvostusta, kiitollisuutta ja rakkautta. Tämä lienee aarteenetsijän paras löytö.
Mukavia eläkepäiviä! Toivottaa yksi HYTY-läinen
VastaaPoistaNo niin! Sitten oli Arja ja Päivi, eikös? Ja oliko vielä joku?
PoistaHei Maaria,oli mukava lukea miten olet ahkkeroinut eläkeläisenä kun olen niin odottanut että alat ahkerasti kirjoitushommia .Nyt tiedän näiden urakoiden vievän aikaa kun pysähtyy joka muiston ääreen .Se työhän ei lopu .terveiset Perälänpuolelta 😊
VastaaPoistaHei vain Perälään. Itsekin toivoisin pääseväni kirjoittamisen alkuun, mutta aineiston keruu vie vielä aikansa. Nyt olen vähin erin digitoinut talonkirjoja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.
PoistaEihän sitä tiedä vaikka niillä paperinpaloilla olisi merkitystä jälkipolville.
VastaaPoistaEi niin, olen yrittänyt valikoida heidän puolestaan. Nyt on meneillään talonkirjojen skannaus: velkakirjat, kiinnityskirjat, kauppakirjat, oikeudenkäynnit jne. Tsaarinaikaisiin papereihin piti tilata foliokokoiset arkistointilaatikot.
Poista