lauantai 28. tammikuuta 2023

Ylienkeli Mikael

Minua puhuttelee ja rohkaisee tänään Helsingin Sanomien juttu, missä kerrotaan arkkienkeli Mikaelista. Presidentti Niinistölle oli lahjoitettu Ukrainassa Kiovan alueen aluepuolustusprikaatin tunnus, jossa on kuva arkkienkeli Mikaelista. Se oli kiinnitettynä hänen suojaliiviinsä Suomen lipun rinnalle. Ylienkeli Mikael on myös Kiovan suojeluspyhimys.

Kiovan lippu

Kun Ukrainan sota alkoi viime maaliskuussa, uutisissa näytettiin, miten valtava kymmeniä kilometrejä pitkä venäläisten sotilaiden ja tankkien kolonna vyöryi kohti Kiovaa. Kyllähän se pisti valvomaan. Yön pimeydessä rukoilin, että Jumala lähettäisi sotajoukkojensa päällikön ylienkeli Mikaelin puolustamaan kaupunkia. En ennen tätä päivää tiennyt, että Kiova oli omistettu Mikaelille. Mutta sain tuona yönä jotenkin rauhan, että ihmeitä tapahtuu. Ja tankit upposivat mutaan ja niitä tuhottiin ja otettiin haltuun. Venäläiset eivät päässeet Kiovaan eivätkä pääse.

Olen usein muistoissani palannut noihin tunnelmiin ja saanut rohkeutta. Vielä enemmän nyt kun tiesin että mieleeni johdatettiin juuri se rukous, joka oli myös kiovalaisten sydämessä: Suojele meitä Jumalan palvelija Mikael.

Meille luterilaisille ajatus suojeluspyhimyksistä on vähän vieraampi, mutta uskomme yhdessä kristikunnan kanssa, että hyvän voimat vaikuttavat maailmassa. Jumalalla on meidät ihmiset, jotka voimme tehdä hyvää. Mutta hänellä on myös yliluonnollisia hyvän voimia, jotka palvelevat häntä. Kirkkomme katekismuksen mukaan emme ole täällä sokean kohtalon armoilla. Rukoilemme: Päästä meidät pahasta.  Silloin rukoilemme, että Jumala itse taistelisi puolestamme. Emme ymmärrä miksi hän sietää pahan mahtia ja miksi se vaikuttaa myös omassa elämässämme. Mutta saamme luottaa siihen, että kerran saamme lopullisen voiton ja vapautuksen kaikesta pahasta.

Kun ylistämme: Sinun on valtakunta, voima ja kunnia - tunnustamme, että hänelle kuuluu valta sekä minun että koko maailman elämässä. Vaikka emme käsitä aina Jumalan teitä, hän on läsnä luomakunnassaan ja vaikuttaa niin yksityisen ihmisen kuin kansakuntien kohtaloissa. Me saamme kurottaa yli rationaalisen todellisuuden kohti Jumalaa, hänen enkeleitään ja pyhiään.

6 kommenttia:

  1. Minua puhutti ja koskettikin samaisella reissulla Niinistön saama lahja. Venäläiseen ammuslatikkoon maalattu ikoni. Siinä saa muotonsa se kauhea ristiriita mikä sodalla. Ja samalla tulee näkyväksi kuka lopulta on kaiken Herra.

    VastaaPoista
  2. Vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras. Aamen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Paula Rajaviita edellisessä kommentissa; terveisin!

      Poista
    2. Näin se on, vaikka joskus on se sama kysymys kuin lapsena, että miten Jumala voi kuulla samaan aikaan kumpuavia miljoonia rukouksia. Kummitäti vastasi siihen: Jumala on niin toisenlainen ettei ihmisjärki riitä käsittämään.

      Poista