Iltasanomissa on tänään tarkoitushakuinen juttu hyvinvointialueiden johtajien palkoista. Korkeat palkathan herättävät helposti kateutta varsinkin meissä pienituloisissa. Mutta jos jutun lukee tarkasti, saa jo vähän osviittaa siihen, että rahaa valuu huomattavia määriä johonkin muuhun kuin palkkoihin.
Jutussa kerrotaan, että itse asiassa johtajia on vähemmän kuin ennen sote-uudistusta. Ja että hyvinvointialueiden menoista noin puolet on henkilöstömenoja. Minusta se on aika vähän, kun kuitenkin terveyden- ja sairaudenhoito on paljolti juuri hoitajien ja lääkärien varassa. Eli miksei puhuta sanaakaan siitä toisesta puolesta? Siinä olisi jutuntekijöille selvittämistä.
Olen kuullut joidenkin asiantuntijoiden kertovan, että suuri osa hyvinvointialueiden kasvaneista menoista johtuu keskussairaaloiden rakentamisbuumista. Niistä investoinneista päätettiin jo ennen kuin Sote tuli ja hyvinvointialueet saavat nyt maksaa suuria lyhennyksiä ja kohonneita lainan korkoja. Joka keskussairaalaan tuli mahtavat uudisrakennukset ja huippuvarustelut, joita ei kaikkia ole edes tarvittu, kun ei ole ollut esim. sydänkirurgeja joka paikkaan. Ja niistä päättämässä olivat monessa tapauksessa ne puolueet, jotka nyt kinnaavat rahoja niin että joudutaan luopumaan paikallisista palveluista.
Rahojen säästämiseen on toki hyvä syy, mutta samalla sormi osoittaa väärään suuntaan. On poliittista tarkoitushakuisuutta. Puhutaan hallintohimmeleistä, kun tulisi tunnustaa, että soten viipyminen johti sairaanhoitopiirien ja keskussairaaloiden rahanhaaskaukseen, josta nyt maksetaan. Ei löytynyt niitä, jotka olisivat nähneet perusterveydenhuollon tärkeyden ja ymmärtäneet, että erikoissairaanhoito ja perusterveydenhoito saattavat joutua ikävään kilpailutilanteeseen, kun korot nousevat ja talous kiristyy. Olisikohan asialle vielä jotain tehtävissä? Miten toteutetaan perusajatus kansalaisten tasavertaisista sote-palveluista?
Monessa kunnassa tehtiin isoja investointipäätöksiä juuri enen Soten tuloa, jolla "varmistettiin" oman kunnan terveyskeskuksen säilyminen. Hyvinvointialueet tekivät Soten tultua valintoja, mitä kiinteistöjä = toimipisteitä pidetään Hyvinvointialueen palvelukartalla. Tällöin tietysti uudet ja parheiten varustellut olivat houkuttelevampia kuin vanhat, peruskorjauksen tarpeessa olevat. Nyt sitten ollaan tilanteessa, että nuo tilat ovat niitä kalleimpia, johon uppoaa iso osa Hyvinvointialueen rahoista...
VastaaPoistaEsimerkiksi Vaasan keskussairaalan H-talon rakennusala oli 37000 rakennusneliömetriä. Lue: 3,7 ha. Se valmistui vuonna 2022 ja sen kustannusarvio oli 141 miljoonaa euroa. Lue: 141 000 000 euroa. Eikä ainakaan Laihialla terveyskeskussairaalan hyvät seinät ja sijainti auttaneet palvelujen pysyvyyteen. Vaasan keskussairaalassa piti mukamas olla tilaa laihialaisille potilaille, mutta nyt heitä roudataan Kristiinankaupunkiin ja Pietarsaareen, missä milloinkin sattuu olemaan paikka vapaana. Ilmeisesti keskussairaalan tyhjillään olevat leikkaussalit eivät ole helposti muutettavissa vuodeosastoiksi. Kela-taksit maksetaan eri budjetista, mutta hölmöläisten hommalta tuo tuntuu.
Poista