sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Kasvatti-isä

Tänään juttelimme Kansanlähetyksen piirijohtaja Kai Niemelän kanssa saarnassa Joosefista, joka on tämän päivän evankeliumin keskeinen henkilö. Joosef lienee ollut nöyrä ja vaatimaton mies, kovin paljon hänestä emme edes tiedä. Hän sai kuulla, että Maria on yllättäen tullut raskaaksi jo kihlausaikana. Eikä lapsi ollut Joosefin! Kuitenkin hän ajatteli Marian parasta, eikä aikonut tehdä erosta suurta numeroa. Sitten enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja sanoi, että älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Ja Joosef taipui Jumalan suunnitelmiin. Syntyi senaikainen uusperhekuvio, kuitenkin niin että Jeesusta pidettiin Joosefin poikana.

Joosefista kerrottiin, että hän kunnioitti lakia. Jeesus oppi kasvatti-isältään pyhien tekstien lukemista ja noudattamista. Niinpä hänellä oli tapana mennä synagogaan ja siellä hän saattoi avata jonkun vanhan kirjakäärön ja ryhtyä lukemaan. Jo lapsena, 12-vuotiaana, hän tunsi Vanhan testamentin kirjoitukset niin hyvin, että jäi Jerusalemin temppeliin keskustelemaan oppineiden kanssa. Silloin hän eksyi vanhemmiltaan, jotka olivat jo lähteneet kotimatkalle. Vanhemmat huolestuivat ja etsivät Jeesusta. Löydettyään hänet Joosef varmaan vähän häkeltyi kun Jeesus sanoi, että mitä te minua etsitte, ettekö tiedä että minun tulee olla isäni luona. Nasaretiin palattuaan Jeesus oli kuitenkin kuuliainen maallisille vanhemmilleen.

Joosefkin oli kuuliainen, kun enkelit toivat sanaa Jumalalta. Ensin hän ei pelännyt ottaa Mariaa vaimokseen, vaikkei lapsi ollut hänen. Myöhemmin hän uskoi enkelin unessa tuomaa varoitusta ja vei äidin ja lapsen turvaan, pakolaiseksi Egyptiin, sillä julma hallitsija Herodes uhkasi lapsen henkeä.

 - Eikö hän ole sen rakennusmiehen poika, kyseltiin Jeesuksesta, kun hän julkisen toimintansa aloitettuaan tuli kotikaupunkiinsa Nasaretiin. Eivätkö Jaakob, Joosef, Simon ja Juudas ole hänen veljiään ja hänen sisarensakin asuvat täällä meidän keskuudessamme? -  Rakentajaksi Jeesusta itseäänkin nimitettiin, joten hän oli varmaan ollut veljiensä kanssa isän opastamana rakennustyömailla. Siihen aikaan Nasaretin lähellä rakennettiin roomalaisten hallintokaupunkia Sepforista. Rakentajat tarvitsivat sekä puusepän että muurarin taitoja. 

Jeesuksen veljistä ainakin Jaakob oli Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen merkittävässä asemassa Jerusalemin kristittyjen seurakunnassa. Paavali kertoo tavanneensa hänet kun kävi Jerusalemissa. Apostolien teoissa kerrotaan, miten opetuslapset Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen pitivät yhtä ja rukoilivat yhdessä Jeesuksen äidin ja veljien kanssa. Vanhat kirkkojen tunnustukset puhuvat Marian ikuisesta neitsyydestä, jolloin Jeesuksen sisarukset olisivat joko Joosefin aikaisemmasta avioliitosta, tai jotain vähän kaukaisempia sukulaisia, serkkuja. Marian ikuinen neitsyys ei kuitenkaan uskon kannalta tunnu kovinkaan välttämättömältä dogmilta, ja Matteuskin antaa ymmärtää, että Joosef pidättäytyi avioelämästä vain esikoispojan syntymään saakka.

Enkelit ohjasivat vahvasti Joosefin elämää. Ohjaavatko enkelit vielä tänäänkin? Lähi-Idästä kantautuu viestejä, että enkelit ovat osoittaneet tietä uskoon, Jeesuksen luokse. Myös me supisuomalaiset kristityt voimme joskus, ehkä vain kerran elämässä, kokea jonkun yliluonnollisen kokemuksen. Vielä useammin saamme tuntea saavamme varmuuden suunnasta, kun rukoilemme ja luemme Raamattua, kyselemme elämäämme Jumalan johdatusta. Ilmestyksistä ei pidä tehdä vallankäytön välinettä, mutta joskus, jos joku asia on jo ollut omassakin mielessämme, toisen antama rohkaisu voi auttaa tekemään oikean valinnan.

Enkeli kertoi Joosefille, että Jeesuksen nimi on Immanuel - meidän kanssamme Jumala. Se merkitsee että Jumalan hyvyys ja armo puhuttelevat meitä hänen elämänsä ja ristinkuolemansa kautta. Ei tarvitse pelätä, apu on lähellä. Myös sinun elämälläsi on tarkoitus. Sinä olet Jumalan ilo, hän riemuitsee sinusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti