keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Armo on alhaalla

Kyllä, Snickarsin savulohiherkku on syntisen hyvää pitkän päivän päälle. Ei ole helppoa hankkiutua eroon ainoastakaan fläskikilosta, mutta niitä on mukava hankkia lisää. Sitä paitsi en ehtinyt työntekijöiden joulujuhlaan, jossa olisi ollut monenlaista makeaa, joten olen langennut myös muutamaan suklaakonvehtiin.

Olen lukenut Eero Huovisen kirjaa Saarna? Emerituspiispa on sitä mieltä, että synnistä pitää puhua ja sitä pitää jopa vastustaa eikä vähätellä niin kuin tein juuri heitellessäni ruokakiusauksistani. Mutta on suuri vaara puhua synnistä väärällä tavalla niin että ihminen jää lain alle tai ylhäältä päin pudotellen niin että korvat menevät umpeen. 

Olin järjestämässäni Jouko Mäki-Lohiluoman pubikonsertissa perjantaina ja katsoin juuri nettilehdestä, että kuvani komeilee Vaasan Ikkunassa olutlasin takana. Ostin oluen, vaikka en ole ainakaan kolmeentoista vuoteen nauttinut paastonaikana alkoholijuomia. Tuntui luontevalta ostaa pubissa olut, koska niin harvoin käyn pubissa. Yleensä juon oluen tai kaksi kotona saunailtaisin. Työnantajalta en aio olutta laskuttaa, vaikka ostin sen nimenomaan ollakseni helpommin lähestyttävän näköinen pantakarhu. Olut oli uskonpuhdistaja Martti Lutherin lempijuoma enkä minäkään pidä oluen juomista syntinä, paitsi siinä tapauksessa, että sillä tuhotaan oma tai läheisten terveys ja työkyky.

Huovinen muistuttaa ensinnäkin siitä, että elämä saarnaa ennen pappia ja se voi olla ankaraa puhetta. Tuhlaajapojalle ei kenenkään tarvinnut saarnata, vaan hän ymmärsi itse tilansa ja alkoi kaivata kotiin. Toiseksi kaikki syntiluettelot ovat parhaimmillaankin vain esimerkkejä ihmisen perusitsekkyydestä. Oleellista on tunnistaa väärien tekojen takana oleva asenne Jumalaan ja lähimmäiseen. Samalta tasalta tuleva lempeä puhe voi saada etsimään turvaa oikeasta paikasta. On hyvä muistaa, että Jeesus oli ankara juuri heille, jotka uskoivat olevansa parempia kuin muut. 

Moraalipohdintojen ja asennekartoituksen tulos on, että jokainen on syntinen jossain kohden. Mutta toivoa on, sillä Jeesus on sovittanut koko maailman synnit. Hän voi antaa anteeksi senkin synnin jota en näe ja sen josta en pääse eroon. Armon tielle ei saa laittaa edes vaatimusta oikeasta uskosta.
@ Pixabay
Kun olin keskikoulussa, eräs rakastamani opettaja oli kirjoittanut johonkin paperiin Helvi Juvosen runonsäkeen, joka jäi mieleen:
Mutta armo on alhaalla
valkoapilasniityllä... 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti