maanantai 28. marraskuuta 2016

Termiitti

Meillä ei ole viritelty adventtikoristeita eikä jouluvaloja. En ole ehtinyt enkä jaksanut. Sitä paitsi en ole oikein joulutyyppiä ja sytyn hitaasti sytyttelemään. Meillä asuu nykyään myös pikku termiitti, joka sieppaa pureskeltavaksi milloin mitäkin. Erityisesti sitä kiinnostaa etsiä allekirjoittaneen sukkia. Se saattaisi kiinnostua koristeista ja tehdä tuhoja jopa sähköjohdoille: yksi soittimen piuha oli jo entinen. Toisaalta termiittimme vaikuttaa oppivaiselta, suhteellisen tottelevaiselta ja suloiselta. Se osaa jo istua ja asettua makuulle saadakseen herkkuja.
Tsandin lapsia koulunsa edustalla termiittikeon vieressä

Oikeat termiitit ovat pienehköjä hyönteisiä. Koteihin asettuvat termiittiyhdyskunnat joudutaan lämpimissä maissa tuhoamaan ennen kuin ne pilaavat rakenteet. Termiitit eivät rakenna sukkakekoja, vaan maakekoja. Namibian aavikoilla ja kylissä on termiittikeko keon vieressä. Itse pesä on maan alla ja termiittikeon tarkoitus on muodostaa hormi, jotta pesän lämpötila ja kosteusolot pysyisivät sopivina. Termiitit säätelevät termiittikeon hormiaukon ja ilma-aukkojen kokoa saadakseen pesään sopivan ilmastoinnin. Luonto on ihmeellinen! 

Mietin miten osaisin rakentaa omaa elämääni niin, että siinä olisi ilmavuutta. Mikä olisi se hormi, joka auttaisi selviytymään ja jaksamaan? Tämä syksy on ollut aikatauluiltaan ja haasteiltaan tiukka ja vaikka viisaus vanhemmiten lisääntyy, nopeus vähenee. On hyvä jos voi säilyttää elämässä vaihtoehtojen vapautta. Mahdollisuus pysähtyä on myös tärkeä. Ja joskus voi oivaltaa asioita, kun tekee jotain aivan muuta kuin mitä pitäisi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti