sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Pelottelua

Juhannus on ollut täynnä lepoa, iloa, unelmia marjasadosta ja toivon merkkejä. Haikeuttakin siihen sisältyy, sillä luulen että koiraystävällä ei ole enää pitkälti elinaikaa. Mutta sellaista elämä on. Siihen sisältyy monenmoista, ja silti mennään eteenpäin, välillä rohkeasti ja välillä epäröiden. Ehkä yritän hankkia marjastusretkilleni kaksijalkaisia ystäviä karhunsyöteiksi, ettei tule niin paljon kyyneleitä marjasankoon. 

Joskus kirkkoa on syytetty helvetillä pelottelusta. Ehkä pelottelua on joskus ollutkin mukana, ainakin herätyskristillisissä piireissä, joissa on laskettu montako tulee uskoon väkevien todistusten ansiosta. Mutta tänä päivänä pelottelijat ovat kyllä aivan muualla ja pelottelu tuntuu olevan vähintäänkin maan tapa. Se kietoutuu salakavalasti niin sanottuun uutisointiin.

Oletko nyt varmasti saanut kuulla välttämättömät keskikesän uutiset? Kerrattakoon vielä joitakin. Myrskyrintama uhkaa Suomea juhannuksena. Tähän mennessä juhannus on vaatinut kaksitoista ihmishenkeä. Hurja juhannushulina jatkuu. Brexit vaikuttaa elämääsi seuraavalla kuudella tavalla: 1) Suomen talouskasvu hiipuu  2) osakkeiden arvo laskee 3) Suomen talouskasvu hiipuu... Erikoissairaanhoito loppuu Vaasassa. Kansalaisdemokratia ei toteudu Laihialla ellei lehdistö moiti päivittäin kuntapäättäjiä. 
Edellä mainittuihin ja moniin muihin uutisiin sisältyy aimo annos pelottelua. Toisaalta myös asiatonta ja perätöntä negatiivisilla asioilla mässäilyä. Joskus negatiivinen uutinen ohjaa myös ihmisten käyttäytymistä. Kun luodaan uutiskuva talouden epävarmuudesta ja lamasta, se alkaa myös toteuttaa itseään. Tuulet ja pilvet sentään kulkevat ihan keltaisesta lehdistöstä piittaamatta.

Olen sanomalehtisukua ja siksi meille on tullut aina paljon lehtiä. Nyt olen vihdoin saanut tarpeekseni lukemattomista lehdistä ja suostunut siihen, että perutaan toinen aamulehden duplikaateista, jonka erityisaineistoon kuuluu lähinnä nimettömän puskastahuutelun palsta. Säästyneen summan voin yrittää käyttää johonkin, joka tuo enemmän toivoa maailmaan.

Joskus on ollut puhetta, että koululaisille tulisi opettaa medialukutaitoa. En osaa sanoa, miten paljon sitä koulutyössä harjoitellaan, mutta aihe on todellakin tärkeä. Tulisi opettaa niin lapsille kuin aikuisille, että asioita tulisi yrittää suhteuttaa. Elämässä on nousuja ja laskuja, myrskyt tulevat ja menevät. Joka päivä kannattaa etsiä kasvun ja toivon merkkejä. Päivän evankeliumissa Jeesus sanoo: Älä pelkää! 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti