lauantai 4. kesäkuuta 2016

Lahjakkuus

Erityisesti nuoret tarvitsevat kannustusta. Itseluottamus ja rohkeus kasvaa, kun joku osoittaa asioita, joissa on hyvä ja lahjakas. Muuten voi olla vaikea löytää omaa paikkaansa tässä vaativassa maailmassa. Viikolla sain olla nimikkokouluni kevätjuhlassa, ja siellä jaettiin Hymy-patsaita ja lueteltiin stipendinsaajat, joita oli melkoinen joukko. Tuollainen kiitos ja kannustus on merkittävää, mutta myös kaikki se sanallinen kehu mitä me vanhemmat osaamme nuorille antaa. 

Muistelin, että omana kouluaikanani stipendejä saivat lähinnä opettajien ja kunnallispoliitikkojen lapset, yleensä aina samat nuoret. Ehkä se oli sellaista opettajien suhdetoimintaa. Kummitätini kiinnitti huomiota siihen, että en saanut koko kouluaikana kansakoulun ekaluokan Bertta-opettajan antaman yhden markan stipendin jälkeen yhtään huomionosoitusta, vaikka olin kympin oppilas matematiikassa ja suomenkielessä. Matematiikka oli suorastaan intohimoni. Se markka oli kuitenkin siihen aikaan seteli, joten olihan sekin jotain. Ylioppilaiskeväänä sitten melkein kaikki saivat stipendin, myös minä. 

Kummitätini, opettaja, toivoi ennen kuolemaansa, että hänen arkulleen ei laskettaisi niin paljon kukkasia, vaan kerättäisiin Perälän kouluun stipendirahasto, jonka sääntöjen mukaan siitä voisi jakaa stipendejä erityisesti sellaisille oppilaille, jotka ovat osoittaneet yritteliäisyyttä. Ei tarvitse olla paras saadakseen kannustusta. On monia hyviä nuoria, joilla ei ole mahdollisuus saada stipendiä koskaan, jos jakoperusteet ovat liian suppeita.

Kerran eräs professoriystäväni sanoi, että Helsingin yliopistossa opiskelevat maamme lahjakkaimmat nuoret. Protestoin ajatusta, koska lahjakkuutta on niin monenlaista. On taiteellista lahjakkuutta, käden taitoja, tarkkanäköisyyttä, sosiaalista lahjakkuutta, hämmästyttävää muistia, pallosilmää, kielellistä ja matemaattista lahjakkuutta, kokonaisuuksien hallintaa, taitoa soveltaa oppimiaan asioita, huippuhyvää tilannetajua, hämmästyttävää ihmistuntemusta, herkkää luonnollista vaistoa, selviytymistä äärimmäisistä haasteista jne. Todella lahjakkaita ihmisiä on muuallakin kuin yliopistoissa ja muuallakin kuin niin sanotuissa sivistysvaltioissa. Lahjaahan lahjakkuus on. Mutta arvostavassa ilmapiirissä lahjat alkavat kukoistaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti