keskiviikko 5. elokuuta 2015

Risti ei suojaa kaikelta pahalta

Eräänä kesänä Taivalkosken seurakunnan perheretkeläiset halusivat tutustua Vaasan kirkkoon ja viettää siellä hartaushetken. Olin pappina paikalla ja olin ottanut hartauden pohjaksi Psalmin 84 jakeen: Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa. Lausuin myös vaasalaisen runoilijaopettaja Mirjami Lähteenkorvan runon Kirkastussunnuntai. Runossa on ulkomuistista hapuillen tällaisia säkeitä:

Oli suvinen kirkastussunnuntai
ja kaunein kirkonkäyntini kai.
Oli kuoriin lentänyt lintunen
ja siellä se visersi riemuiten.

Ja saarnan aikana yhtenään
se virteen puhkesi helkkyvään... 

Hämmästys oli suuri, kun perheretkeläiset ojensivat tilaisuuden päätteeksi kiitokseksi linnunpöntön, joka on tehty Taivalkosken kirkon mallilla. Taivalkosken kirkko on vaaleansininen ja kirkon kuorissa on pyöreä lasi-ikkuna, jota linnunpöntön suuaukko kuvastaa. Siitä lintunen pääsee lennähtämään suoraan kuoriin. Pöntön katolla on jopa risti. Toimme lahjan mökille ja kiinnitimme rannan petäjään. Täällä lähin kirkkomme on juuri Taivalkosken kirkko, siellä toisinaan käymme.
Taivalkosken kirkon katolla on risti

Kirjosieppo pesi monena vuonna onnistuneesti pöntössä ja lenteli vilkkaasti kuori-ikkunasta sisään ja ulos. Sitten tuli vihollinen: tikka. Se hakkasi pönttöä ja suurensi suuaukkoa niin että sai syötyä poikaset. Surullinen päivä: ryöstetty ja raastettu kirkko. Ensi kesäksi täytyy koettaa korjata suuaukko pellin kappaleella.

Risti katolla tai kaulassa ei varjele onnettomuuksilta. Kirkossa käyminen, usko ja rukouskaan eivät varjele. Kristitylle voi tapahtua kauheita onnettomuuksia yhtä hyvin kuin kenelle muulle tahansa. Raamatun Job menetti aivan kaiken, ja vaati Jumalaa tilille. Jumala suostui vuoropuheluun hänen kanssaan, kohtasi Jobin ja tuntui kyselevän ympäröivän luonnon kautta sinäkö olet tässä se viisas.

- Tiedätkö sinä, milloin vuorikauris vasoo, hoivaatko sinä synnyttävää peuraa? Sinunko viisautesi nostaa taivaalle haukan, kun se levittää siipensä etelätuuleen? Sinunko käskystäsi kotka nousee korkeuksiin ja rakentaa pesänsä tavoittamattomiin? (Job 39.)

Job ymmärsi, ettei ihminen voi käsittää Jumalan töitä ja tarkoituksia. Hän päätti lopettaa kapinoinnin, mutta Jumala jatkoi säälimättä ja käski hänen puolustautua kuin mies. Jumala sanoi että minä olen luonut virtahevon ja krokotiilin ja kuvasi näiden eläinten ihmeellisyyksiä kuin luonto-ohjelmassa konsanaan. Kaikella on tarkoituksensa, vaikka sinä et sitä käsitä! Job sai kuitenkin lopulta myös kiitosta siitä, että oli ollut aito ja rehellinen tuskassaan. Jobin ystävät, jotka olivat koettaneet puolustaa Jumalaa, saivat nuhteita siitä, että olivat puhuneet hänestä vastoin totuutta toisin kuin Job (Job 42:7).

Kyllä voi ihmetellä miksi kaikkea pahaa tapahtuu. Rakas kuolee, ystävä jättää, joku amerikkalainen ryntää kirkkoon ampumaan, maanjäristys tappaa Nepalissa jumalanpalvelukseen kokoontuneet, kristittyjen lapsia myydään Irakissa orjiksi... Samalla voi ihmetellä, miksi kaikkea kaunista ja merkillistä on olemassa ja miten se on syntynyt. Miten syntyi ensimmäinen elävä solu, miksi se jakautui ja solut alkoivat erilaistua? Miten monimuotoinen ja ihmeellinen luonto on, ja miten vaikea on oppia tuntemaan edes itseään!

4 kommenttia:

  1. Onpa tosi hauska tuo Taivalkosken linnunpönttö! Olen ollut veljeni häissä Taivalkosken kirkossa 26 vuotta sitten. Ja johdatusta tuo linturunon lukeminen taivalkoskelaisille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus sattuu sellaisia ihmeellisiä pieniä johdatuksia. Eri ihmiset tulevat yhteen ja tuovat mukanaan mietteitä ja asioita, jotka liittyvät yhteen. Joskus jaksan työtä juuri sen varassa, kun huomaan että vaikkapa kanttoria on johdatettu valitsemaan juuri sellainen musiikki joka palvelee puheosuutta. Sellaista tapahtuu niin usein, että kyse ei voi olla sattumasta.

      Poista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja silti vastaan:
      "Ristin varjoon hoitele,
      ettei helle polttaa saisi.
      Vaipallasi peittele,
      ettei talvi kohmettaisi.
      Meidät, janoavat, juota
      lähteestäsi, ristin luota." (Siionin virsi 187)

      Poista