tiistai 29. maaliskuuta 2016

On olemassa aivan erityinen kirkkaus

Kuva: Francesco Bartoli
Hyvää pääsiäisviikkoa! Juhla saa jatkua ja sisältää sekä vakavuutta että iloa. Olen istunut haikeana ja yksin tyhjässä tuvassa, kun perhekunta on hajaantunut tahoilleen. Apostoli Paavali kirjoittaa, että mielemme on turvallinen, vaikka haluamme jo muuttaa pois ruumiistamme, kotiin Herran luo (2. Kor. 5:8). Minunkin ruumiini tuntuu nyt kovin vieraalta ja kivulloiselta. Jaksoin vaivoin hiljaisen viikon ja pääsiäisen työtehtävät, sillä sydän on löytänyt uuden tehottoman rytmin. Monet asiat aiheuttavat huolta. En varsinaisesti osaa taivasta ikävöidä, mutta ajattelen sitä kyllä.

Juhani Rekola kirjoittaa pääsiäispäivän tutkielmassaan (kirja Ruusumaanantaista pääsiäisaamuun) tuosta miten Paavali kuvaa kuolemaa kotiinpääsynä. Se merkitsee vierauden loppumista. Vierainahan me täällä olemme, vaikka emme tätä vierautta aina tuntisikaan. Vierashuoneessa nautimme ehtoollisenkin. Kerran päättyy vieraus. Kotiin kuuluu myös se, että siellä ovat omaiset ja läheiset. Hänen mukaansa ylösnousemususko sisältää täyden käänteen mahdollisuuden. Saa elää menneen ja tulevaisuuden yhtymäkohdassa. Voin elää niin että raja on edessäpäin. Silloin kuulun menneeseen ja rakennan sen varaan turvallisesti. Tai voin elää myös niin että raja on takanapäin. Kuulun jo tulevaan. Silloin minun ei tarvitse palvoa arvoja ja ruveta tekemään niistä tiliä. Ne haalistuvat, sillä ne kuuluvat maailmaan joka häviää.

Tuo Rekolan ajatus jotenkin kolahti. Huomasin, että olen jo niin vanha, että raja on jäämässä taakse. Tuntuu päivä päivältä vähemmän tärkeältä arvottaa pieniä maallisia asioita tai arvioida omaa ja toisten uskoa. Sellaista turhaa rajanvetoa on paljon. Tuntuu siltä, että väittely on turhaa, sillä kaikki on kuitenkin Jumalan varassa. 

Rekola kirjoittaa myös Jeesuksen antamasta rauhasta. Se vie toimeliaan puoliuskon mennessään. Puoliusko nimittäin väsyy Jumalan hitaalta näyttävään työhön ja yrittää panna toimeksi. Puoliusko on hermostunut tämän maailman ikävien ilmiöiden edessä. Jeesuksen antama rauha on toisenlaista, se vapauttaa. Hän antaa meille elämän ylitsevuotavaisen maljan.

Tähän ajatukseen sisältyy se lempeys ja kirkkaus, jota soisin saavani elää jo nyt kun vielä olen tässä ruumiissani.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti