sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Vesipapp

Hiihtoreittimme varrella talvehtii koskikara, viroksi vesipapp. Emme tiedä varmasti pesiikö se saman kosken liepeillä, vai onko se tullut tänne etelämmäksi talvehtimaan. Suomessa pesii vain noin 300 paria vesipappeja, mutta talvehtii jopa 10 000 yksilöä. Niitä tulee tänne sulapaikkoihin talvehtimaan Pohjois-Norjasta ja Venäjältä. Tuolla Naamankajoen koskessa vesipapp kyyhöttää joka päivä etsien ruokaansa.

Eikö ole kummallista, että linnut muuttavat lyhempiä ja pidempiä matkoja? Niillä on toisaalta pienen pienet pesimäreviirit ja toisaalta maailman ilmareitit vuotuisessa käytössä. Toisaalta ne näkevät kauniita maisemia ja toisaalta taistelevat ankarissa luonnonolosuhteissa. Niillä on monenlaisia taitoja, kuten navigointikyky, ja sellaisia elämää säilyttäviä vaistoja, joita ihmiseltä puuttuu. 



Luonnossa kaikki tuntuu liittyvän yhteen ja olevan tarkoituksenmukaista. Toisaalta elämä on armotonta kilpailua ja saalistusta. Onko ihminen toisenlainen? Luotiinko juuri ihminen Jumalan kuvaksi? Jos Jumala ei ole Luoja ja ihminen on yksi eläin toisten joukossa, ehkä elämän tarkoitus on vain selviytyä hinnalla millä hyvänsä elämisen taistelussa. Silloin valittavana on oikeastaan vain etsinkö omaa hyvää vai lauman parasta. 

En usko, että maailma luotiin seitsemässä päivässä. Jo biologianopettajani opetti, että Raamatun aikamääreet eivät ole samanlaisia kuin meidän - Jumalan luomistyö on kestänyt pitkään ja lajit ovat kehittyneet vähitellen. Uskon siis, että Luoja on kuitenkin kaiken takana, hän pisti kehityksen alulle ja yhä joka päivä vaikuttaa luomakunnassaan synnyttäen uutta elämää ja ylläpitäen sitä. Ajattelen, että Jumalan maailmassa ja myös taivaassa on eläimiä, mutta ihminen on erityislaatuinen. Se että ihminen luotiin Jumalan kuvaksi tarkoittaa että hänet luotiin rakastamaan, etsimään yhteyttä toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Elämälläni on muukin tarkoitus kuin selvitä olemassaolon kilpailussa. Toisinaan on hyvä olla yksin, mutta elämän tarkoitus on löytää yhteys ja kantaa myös heikoimpia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti