tiistai 5. huhtikuuta 2016

Luonto saa ja antaa

Kaikki pienet ovat ihania, ja niinpä olemme yrittäneet huolehtia linnuista huoltamalla ja lisäämällä kolopesijöiden koteja siinä toivossa että kesällä näkisimme paljon lentoharjoituksia. Ylen kampanja Miljoona linnunpönttöä on ollut hyvänä kannustimena. Eilen sain jo kuvan tiaisesta, joka oli suunnittelemassa muuttoa nojatuoliani lähinnä olevaan pönttöön. Tänä aamuna yritin ottaa kuvia joella seilaavista vesilinnuista. 

Kotimme on lähellä luontoa. Jos olisin ollut nopea, olisin saanut samaan kuvaan telkkäpariskunnan, sorsapariskunnan ja jäniksen. Näin keväisin joella purjehtii useampia kauniita ja nuorekkaita pariskuntia. Isänikin oli kiinnittänyt huomiota telkkäpariskuntien runsaaseen määrään ja etsinyt Laihialta telkänpönttöä. Niinpä soitin eilen Tervajoelle Arpeetiin ja sielläpä oli yksi. Kävin hakemassa ja Joku ansensi sen tänään nuoreen tammeen. Lähetyssopesta sain uuden tiaisenpöntön, joka lähti Jokun kyydissä puoliltapäivin kohti Pudasjärveä huolletun Taivalkosken kirkon kanssa, joka sekin on tiaiselle hyvä asumus.  

Muistin, että metsäsaunalla olevat pöntöt on huoltamatta. Kävimme ystäväni Fionan kanssa altaalla. Metsässä oli vielä lunta, joten kävelimme oman tienpätkän ja saimme vähän liikuntaakin. Kurjet huusivat kurkku suorana. Huolsimme telkänpöntön, tiaispöntön ja kottaraisenpöntön. Fiona keskittyi kannustamiseen ja minä tein työt. Tikkaat eivät olleetkaan enää siellä, joten kottaraisenpönttö on nyt aika matalalla, mutta ehkä leppälintu löytää sen. Yksi tiaispönttö oli joutunut tikan käsittelyyn ja pudonnut märkään koloon. Toimme sen kotiin kuivumaan ja korjattavaksi.

Metsäretki oli mukava, ja tunnen, että osasin käyttää tämän lomapäiväni rentouttavalla tavalla. Olin pari viikkoa sitten lääkärissä varmistamassa saako näin levottomalla sydämellä tehdä töitä. Halusin olla töissä, koska pääsiäisenä työtä todella riitti. Lääkäri sanoi, että vaikka lisälyöntien määrä näyttää nyt olevan suurempi kuin tehollisten lyöntien, ne ovat muuten hyvälaatuisen näköisiä eikä niihin kuole. Keskussairaalan operaatiota odotellessa hän kehotti tekemään yhden asian kerrallaan hajottamatta ajatusta moneen asiaan yhtä aikaa. Erinomainen ohje, vaikka niin itsestään selvä. 


Ihmettelin lääkärille sitä, että rytmihäiriöt ovat kahtena kesänä kadonneet kokonaan. Kerroin, että se ei liity ainakaan pelkästään stressin vähenemiseen, koska viime kesänä sydän tasoittui jo ennen loman alkamista. Pohdiskelin ääneen, että kuljeskelen kyllä kesäisin paljon metsissä. Lääkäri sanoi siihen, että se voi hyvinkin olla yksi selittävä tekijä. Metsällä on niin merkittäviä vaikutuksia sydänterveyteen, että jos nuorella ihmisellä on sydämessä lisälyöntisyyttä, käypä hoito on harrastaa säännöllisiä metsäkävelyjä. 

Sain tänään tiedon, että olen pääsemässä ensi viikolla kuntoutukseen. Toivoisin oppivani liikkumaan itselleni sopivalla tavalla niin että vahvistuisin. Saapa nähdä jos minulle ehdotetaan vaikka lumikenkäilyä, että voisin kävellä metsässä myös talvella. Ehkä nuoruuteni vielä uudistuu kuin kotkan, tai edes sorsan, niin että pääsisin ainakin räpiköimällä eteen päin. 

2 kommenttia:

  1. Olipa ihana LUONNOLLINEN blokkaus - valtavasti olette saaneet linnuille koteja!
    Itse katsoin juuri yle femmalta tulleita puutarhaohjelmia. Jotenkin näin keväällä vaan virittyy luontotaajuudelle, tavalla tai toisella :)

    VastaaPoista
  2. Nyt on sellainen ongelma, että merkkasin Ylen linnunpönttötilastoon vahingossa neljä pönttöä liikaa, kun luulin, että lisämerkkaukseni ei kirjautunut ja merkkasin uudestaan. Eli täytyy kunnostaa se pönttö jonka toin Levalammelta ja tehdä kolme muuta... Tällä hetkellä on 10 kunnostettua pönttöä Laihialla ja kaksi Pudasjärvellä. Niin ne Pudasjärven pöntöt onkin merkkaamatta...

    VastaaPoista