maanantai 29. kesäkuuta 2015

Rakkaus on väkevämpi kuin pelko ja kuolema

Tiedän joitakin ihmisiä, jotka ovat sanoneet kärsivänsä paniikkikohtauksista, mutta en oikeastaan tunne asiaa tarkemmin. Sen sijaan tunnen erään koiraparan, joka saa kerran vuodessa paniikkikohtauksen.

Kun Fiona oli pentu, se jo osoitti pelkäävänsä traktoreita. Se ei uskaltanut vapaahetoisesti tulla mielenkiintoisia tuoksuja täynnä olevaan pihattoon, jonka ruokintakäytävällä oli traktori. Kerran nuorena se jäi poikien kanssa kotiin, kun me menimme Syötteen mökille. Päärakennuksen kattoa uusittiin silloin, ja sieltä oli pudoteltu tiiliä traktorin kärryille. Toinen pojista siirsi kärryä traktorilla ja silloin se tuli: paniikki. Jotkut sanovat sitä collie-paniikiksi.

Koira juoksi peltojen poikki 500 metriä pikitielle ja jäi auton alle. Auto kirjaimellisesti meni sen yli. Ystävällinen naapuri ja auton kuski koettivat sitä auttaa, mutta haavoittunut koira oli vihainen, ja lopulta karkasi ennen kuin poliisi tuli paikalle. Pojat sitten löysivät Fionan pimeältä pellolta ja kantoivat kotiin. Me myös ajoimme yötä myöten kotiin ja koira raahautui surkeasti ulisten meitä vastaan tuvan ovelle.

Veimme koiran aamulla eläinlääkäriin. Siellä sanottiin, että mitään isoja luita ei ole rikkipoikki, joten se voi toipua, ellei tule mitään yllättäviä verenvuotoja. Sitä hoidettiin kipulääkkeillä ja antibiooteilla. Ja niin siinä kävi, että koira toipui. Vuoden sisällä myös häntä alkoi taas nousta normaaliin asentoon.

Paniikki jäi. Kohtaus tuli taas tänä aamuna, kun koira oli pihassa ja isäntä käynnisti traktorin kartanon takana. Onneksi naapuri soitti, isäntä löysi koiran tieltä ja toi turvaan. Nyt se on koko aamun seurannut minua mihin menenkin: vessaan, vaatehuoneeseen, sänkyä petaamaan...
On varmasti kauheaa elää pelon vallassa. Haluaisin vapauttaa koiran ja joskus jotkut ihmisetkin pelosta, mutta en läheskään aina osaa. Jotkut voivat käyttää tahallaan pelkoa esimerkiksi johtamiseen tai hallitsemiseen. Ehkä olen joskus itsekin langennut siihen, kun olen pelotellut rippikoululaisia seuraamuksilla, jos he tekevät jotain kiellettyä. Pelon ottaminen aseeksi on mielestäni osoitus siitä, että johtajalla ei ole asiantuntemusta eikä luontaista johtajuutta. 

Rakkaus on pelkoa väkevämpi voima. Rakkaus on todella väkevä voima. Sain kuulla siitä juuri hautajaisissa. Poika oli pienenä jäänyt kaatuvien punttien alle, ja äiti oli tullut salamana viskaamaan kaikki painot päältä pois. Myöhemmin oli kokeiltu, mutta äiti ei ollut saanut niistä yhtään nousemaan, kun poika ei ollut enää vaarassa. Puoliso taas sanoi, että hän lupasi kerran tahtovansa, kunnes kuolema erottaa, mutta ei rakkaus siihenkään lopu.

Sanassakin sanotaan, että täydellinen rakkaus karkoittaa pelon. Ja että rakkaus on väkevämpi kuin kuolema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti