keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Monimutkainen maailma

Monet asiat ovat liian monimutkaisia ymmärtää, esimerkiksi Kreikan tilanne. Hämärästi ymmärrän, että monet ahkerat yrittäjät ovat siellä menettämässä mahdollisuuden elää. Monet ikänsä ahkeroineet eivät saa eläkkeitään. Kaikki ei ole Kreikan itsensä syytä. On monia ulkoisiakin tekijöitä, jotka ovat ajaneet maan lamaan ja työttömyyteen, kuten hallitsematon pakolaisvirta. Myös päättäjät ovat varmasti tehneet vääriä ratkaisuja. Päättäjät tekevät usein vääriä ratkaisuja kaikkialla. Eikä muu Eurooppa voi loputtomasti tukea. Eli täytyy vain ihmetellä ja kipeästi todeta, että se koskee meihinkin. Mikään maa ei ole yksin maailmassa.

Entä luonto ja talouskasvu? Voiko luonto kestää sitä, että pyritään jatkuvaan talouskasvuun? Kulutetaan enemmän ja enemmän, jotta ihmisillä olisi työtä ja toimeentuloa. Ellei talous kasva, ihmiset joutuvat työttömiksi. Jos leivon itse tai kierrätän, joku menettää leipäpuunsa. Mutta jos kulutan, edessä voi olla ekokatastrofi. Jotkut ovat vielä olleet optimisteja eivätkä usko ilmastonmuutokseen: On sitä ennenkin ollut lämpimiä talvia ja sateisia kesiä. Mutta luulen, että rautaiset tilastot ovat alkaneet vakuuttaa hyväuskoisimmatkin siitä, että maailma muuttuu monella tapaa ja hallitsemattomasti.
Palasin hetkeksi lapsuuden kesään. Kävin pienessä tihkusateessa etsimässä jälkiruokaa. Mutta vaikka pikkumansikat olivat suuria, en kokenut samaa kesäistä iloa kuin lapsena. Polveen sattui ja ojanpyörtänö oli kovin jyrkkä ja liukas. Muistelin miten lapsuuden kesisin perkasin ahkerasti kasvimaata ja pesin laiturilla mattoja - ja olin ruskea kuin papu. Nyt olen hidas mutta kankea, niin kuin lankoni tapasi sanoa. Mansikat sentään maistuivat yhtä hyviltä kuin ennenkin!

En tiedä mitä minun pitäisi tehdä, että maailma pelastuisi. Mutta kun kuuntelen sydäntäni ja teen valintoja rakkaudesta, on perusta oikea, vaikkei viisautta olisikaan. Jaoin mansikat tasan kolmelle. Näissä lähipiirin asioissa voin yrittää toimia arvopohjani mukaan, ja rukoilla viisautta niille, jotka päättävät suuremmista asioista. 

2 kommenttia: