lauantai 23. tammikuuta 2016

Kokemusasiantuntijoita

Eilen sain olla Hiippakunnan maahanmuuttajaseminaarissa Kuortaneen Haapaniemessä. Meitä oli pikkubussillinen, joista viisi oli kokemusasiantuntijoita eli maahanmuuttajia. Ajoin bussia, ja oli mukava kuunnella porinaa. Sudanilainen pastorimme Stefanos Khalifa oli juuri palannut Egyptistä, missä hän oli Sudanin kirkon kutsumana tapaamassa siellä asuvia sudanilaisia kristittyjä, joita on peräti puolisen miljoonaa! Egyptissä on kuulemma nyt aika hyvä tilanne, voi vapaasti harjoittaa uskontoaan. Sen sijaan Pohjois-Sudanissa on raskasta, monet papit ovat vankilassa ja Stefanos pyytää esirukousta kansansa puolesta. Stefanoksen lisäksi mukana oli englanninkielisen kansainvälisen seurakunnan pylväät Oliverit (David Oliver on anglikaanikirkon diakoni) ja hiljakkoin paluumuuttajana Vaasaan tulleet Kajavat (Juho Kajava on toiminut Inkerissä Pitkärannan seurakunnan kirkkoherrana).

Ryhmässämme oli myös kaksi luottamushenkilöä ja kaksi meitä työntekijöitä. Seminaarin anti ei ehkä ollut mikään päätä huimaava meille vaasalaisille, joilla on pitkä kokemus monikulttuurisuudesta. Mutta aina on innostavaa nähdä muiden seurakuntien ihmisiä. Ryhmämme jäsenet toivat keskustelupuheenvuoroissaan esille sitä runsasta toimintaa mitä maahanmuuttajatyön sihteeri Gina Rivera on ollut Vaasassa organisoimassa. Meillä on mm. kaksi sudanilaisten kristittyjen arabiankielistä jumalanpalvelusyhteisöä, luterilainen ja anglikaaninen. Stefanos on luterilaisen yhteisön pastori ja leipätyönään hän hoitaa vahtimestarien sijaisuuksia seurakuntayhtymässämme. Englanninkielisistä jumalanpalveluksista kolme kuukaudessa pidetään luterilaisen kaavan mukaan ja yksi anglinkaanisella kaavalla. 

Seminaarin alustuksista ja paneelista jäi itselleni ajatuksena itämään mahdollisuus ystäväperhetoiminnan laajentamiseen Vaasassa. Olisi hyvä tarjoita mahdollisimman monelle ulkomaalaiselle opiskelijalle ja muille maahanmuuttajille ystäviä, jotka lähtisivät mukaan kauppaan ja apteekkiin ja kutsuisivat kotiinsa suometettavaksi.
Vaasalaisia maahanmuuttajaseminaarissa
Kuva David Oliver
Alkuviikosta meillä oli suomenkielen kielioppaiden kokoontuminen. Se oli jatkoa joulukuun alussa pidetylle kielioppaiden kurssille. Mukana oli lisäkseni 14 pätevää ihmistä, jotka suunnittelivat Vaasassa pidettäviä suomen kielen alkeiskursseja turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. Mukava aktiivinen porukka on aloittamassa suomenkielen kurssin Palosaarella, Ristinummella ja Keskustassa. Lisäksi Ristinummelle löytyi tukea erään bulgarialaisen nuoren naisen aloittamalle maahanmuuttajatyölle. Gerbyhin tarvittaisiin vielä opettajia. Koin tuossa kokoontumisessa, että vapaaehtoiset alkavat kyllä aikuisina pätevinä ihmisinä toimimaan, kun heidät vain saattaa yhteen. Vapaaehtoistyö on seurakunnan suuri voimavara, jonka käyttöä voitaisiin edelleen lisätä.

Olen ollut aika väsynyt liittyen kotimurheisiin, sydän- ja nivelvaivoihin. Flunssa on onneksi hellittänyt ja on mahdollisuus palautua. Saan nyt olla viikon lomalla vetreytymässä. Kudon sukkia ja hiihtelen. Tämä on etuoikeuteni suomalaisena! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti