keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Rakkauteen kutsutut

Olen paikkaillut erästä tietämyksen aukkoa lukemalla joulunaikana syvällisen teologin Juhani Rekolan kirjaa Beetlehem on kaikkialla. Kirjassaan hän pohdiskelee mm. legendoja joita on kerrottu tietäjistä, jotka saapuivat Jeesuksen seimen äärelle. Tietäjien lukumäärää ei tiedetä, mutta yleensä heitä ajatellaan olleen kolme. Tänään oli Vaasan kirkossa suuri juhla ja olimme oikeastaan neljännen tietäjän jalanjäljillä. 
Neljännen tietäjän jäljille

Rekola kertoo, että ensimmäinen tietäjä tulee lyhty kädessä. Hän haluaa selvittää asiat älyllisesti ja valaista järjen valolla muitakin. Hän ei tyydy uskomuksiin. Toinen tietäjä tulee miekka kädessä. Hän kaipaa vapautta ja oikeudenmukaisuutta ja haluaa muuttaa maailmaa. Kolmannella tietäjällä on kädessään kukka. Hänen herkkä ja avoin sydämensä on käsittänyt, että Betlehemin tähden valossa hän omistaa jo kaiken olennaisen. Hänen sydämensä on täynnä iloa ja vapautta jo matkalla. 


Neljäs tietäjä myöhästyy. Hän jää muista, koska huomaa matkalla kaikki onnettomat ja kärsivät ihmiset. Autettavia on paljon ja hän menettää kaikki lahjat, jotka oli varannut kuninkaalle. Hän ei kestä nähdä leskiäidin tuskaa, vaan tarjoutuu kaleeriorjaksi äidin ainoan pojan puolesta, sillä poikaa ollaan ottamassa laivalle isänsä velkojen tähden. Laivalla kuluu 30 vuotta. Tähti sammuu, mutta vapauduttuaan tietäjä jatkaa matkaansa länttä kohden. Saavuttuaan Jerusalemiin hän löytää kolme ristiä. Keskimmäisellä ristillä riippuvan otsalla on kuninkaan kruunu, vaikkakin orjantappuroista punottu. Hän tuntee kuninkaansa ja heittäytyy ristin juurelle: Mitään tuotavaa minulla ei ole, mutta ota sydämeni!
Jeesuksen syntymä ja kuolema Vaasan kirkossa
Rekola kirjoittaa, että Betlehemiin matkalla olevan kulkijan rakkauden erityistuntomerkkejä ovat sääli ja nöyryys. Niitä maailmassa ei arvosteta. Tällainen säälivä ja nöyrä rakkaus erehtyy usein ja käyttäytyy silloin naurettavasti. Se on kömpelö. Se sekoittaa tärkeitäkin asioita. Erehtyminen kuuluu kuitenkin suuren rakkauden ominaisuuksiin. - Aito rakkaus erehtyy usein, ja mitä suurempi ja palavampi se on, sitä pahemmin. Niin tekee myös suuri viha. Joka ei rakasta eikä vihaa, hän on kaikkein tarkkanäköisin. Erehtyessään rakkaus kärsii. Se kärsii ihmisten puolesta. Se kärsii Jeesuksen puolesta ja hänen kanssaan. Siksi se voi saada jotakin aikaan. Se voi sovittaa, niin kuin rakkaus voi tehdä.

Oli hienoa olla mukana seurakunnan suuressa juhlassa, josta lähdettiin ristin jäljessä erehtymään, rakastamaan ja kärsimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti