lauantai 16. tammikuuta 2016

Pehmeä lumi

Olemme vihdoinkin saaneet vähän lunta. Tämä on ollut hieno päivä ja kruunasin sen lämmittämällä itselleni saunan ja kierimällä alasti lumessa. Eräs ystävä haastoi niin tekemään, ja kannustuksesta oli suuri hyöty, sillä pehmeää puhdasta lunta ajatellessani kykenin voittamaan laiskuuteni ja kävin tekemässä tulet saunanpesään. Minullahan on yleensä täällä niin hyvä palvelu että Joku lämmittää saunan. Tarvitsee vain kysyä voisko Joku käydä kaupassa, lämmittää saunan tai laittaa autonlämmityksen päälle. 
Todiste lumessa kierimisestä
Agronomit ovat mahdottoman mukavia ihmisiä! Kaikilla agronomeilla tuntuu olevan sydämen sivistystä, myös itselläni jonkin verran. Isännän kaksi kurssikaveria koukkasi aamupäivällä tätä kautta matkalla kurssitapaamiseen. Yhtä alempaa vuosikurssia siis kuin minä. Miehet olivat ihan yhtä komeita ja mukavia kuin 35 vuotta sitten! Ja juttu luisti niin että tunnin kahvihetkessä puhuttiin jo monista tärkeistä asioista. Kun miehet olivat lähdössä, joku sanoikin, että aivan kuin olisi eilen nähty, kaikki ovat niin kuin ennenkin. Ilahduin tuosta niin että lähdin voimaantuneena ja läsnäolevana töihin. Sellainenhan papin pitäisi aina olla, vaan ei ole.

Oli kaunista saattaa arkkua hautaan tällaisessa puhtaan lumen leppeässä talvisäässä. Hautajaisista tultua tein paistinperunoita ja vein niitä naapuriin, sillä itse olin saanut hyvää pitoruokaa. Lämpsähytin myös muutaman pinaattilätyn jälkiruuaksi omenahillon kanssa. Isä oli käynyt autolla kaupassa ja oli kaikin puolin virkeän oloinen. Näyttää siltä että säännöllinen syöminen saa ihmeitä aikaan. 

Meidän jokirannassa oleva hirsisauna on rakennettu, kun olin alakoulussa. Tässä noin 130 vuotta vanhassa talossa ei ole koskaan ollut sisäsaunaa ja hyvä niin. Kun olin lapsi, sauna oli karjakeittiön vieressä. Siellä oli peltitynnöristä tehty kertalämmitteinen kiuas. Rantasaunassa taas oli ensin sähkökiuas, mutta sukupolvenvaihdoksen jälkeen laitoimme sinne puukiukaan. Olemme itse asiassa melkoisia saunanomistajia. Meillä on kotona olevan pihasaunan lisäksi pieni metsäsauna Jurvanvälillä tekoaltaan rannalla sekä sähkösauna ja telttasauna Syötteen mökillä. Parhaat löylyt saa metsäsaunassa, joka on pieni hirsisauna, mutta siellä on ilmavaa ja ihanaa. 

En ole mikään himosaunoja, yleensä otan lyhyet löylyt ja peseydyn. Tänä talvena olen saunonut tosi vähän. Pitkällinen flunssa teki minut viluiseksi ja yleensä olen työn vuoksi joutunut pesemään tukkani aina saunapäivän aamuna enkä sitten olekaan viitsinyt illalla saunaan. Viluisuus kyllä varmasti pakenee, jos alan virkistää pintaverenkiertoa lumikylvyillä. 

Taulussa isä istuu poikasena ruuhessa
Siihen aikaan saunottiin nykyisessä kellarissa

2 kommenttia:

  1. Hyvin tehty kun itse oikein saunankin lämmitit😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on mukava puuhailla yksin, mutta osaan olla kiitollinen siitä että Joku on meilkein aina apuna.

      Poista