lauantai 9. toukokuuta 2015

Sauna virkistää, toinen ihminen voimistaa

Sauna virkisti. Ihmisten kohtaaminen on yhtä aikaa voimaannuttavaa ja väsyttävää. Voimistuminen näkyy ajan kanssa, väsyminen tuntuu heti. Molemmat ovat hyviä asioita. Työ saakin väsyttää eikä terve väsymys ei ole pahasta. 

Kirkon ja seurakuntamme strategiassa on viime vuosina nostettu esiin seurakuntalaisten laadukkaiden kohtaamisten lisäämistä. Olen kokenut tuon asian korostamisen tärkeänä ja motivoivana. Usein tuntisuunnitelmia tehdessäni mietin, onko jokaisena päivänä mahdollisuus seurakuntalaisten kohtaamiseen. 

Aamulla osallistuimme kanttorin kanssa päihdekuntoutujien leirille ja toimitimme siellä jumalanpalveluksen yhdessä leiriläisten kanssa. Leiri oli kestänyt jo lähes viikon ja oli kallistumassa loppua kohden. Olipas mukava retki ja hetki. Tuntui olevan koolla mukava ja osallistuva porukka. Rakensimme myös saarnan yhdessä leiriläisten kanssa miettien elämän onnen avaimia. Luimme luomakunnan sunnuntain tekstejä ja veisasimme täysin palkein. Uskon, että siinä hetkessä tapahtui myös kohtaamisia Luojan ja hänen luotujensa välillä.

Iloitsen kun minulla on niin mukavia työkavereita. Esimerkiksi kanttori Valtteri Tuomiston kanssa on todella miellyttävää tehdä yhteistyötä. Hän on iloinen ja myönteinen persoona, vaikka auton kanssa on viime aikoina ollut hankaluuksia. Vein hänet siunauskappelille, koska Skoda tietenkin pelitti, mutta Mersu oli levinnyt. Itse kävin syntymäpäivätervehdyksellä, torilla ostamassa orvokkeja ja lopuksi vielä saimme osallistua diakonissa Johanna Båtmanin kanssa hienoille 100-vuotissyntymäpäiville. Kohtasimme ryhdikkään ja nopeaälyisen päivänsankarin, jonka käsitöistä oli koottu kaunis näyttely. Monet villakäsityöt oli kuulemma tikuttu vastikään. Pitkässä elämässä oli ollut paljon työtä, mutta se oli sisältänyt paljon myös rakkautta, ystävyyttä ja kauneutta.

Kohtaamisten laadukkuutta on tietenkin vaikea mitata, enkä tänäänkään osannut eri tilanteissa huomioida kaikkia niitä ihmisiä, joita olisin voinut. Mutta luotan siihen, että kun tuo esille toivon sanomaa ja on oma itsensä, ennakkoluuloton, avoin ja läsnäoleva niin siinä toteutuu jotain siitä mitä seurakunnan tulee olla. Se ei ole aina kevyttä työtä, mutta jokaisesta päivästä jää mukavaa muisteltavaa ja pohdittavaa. Se on kohtaamisten suola. Ei ole erikseen auttajia ja autettavia, vaan kaikki saavat toisiltaan.

Tärkeää olisi myös kotona olla läsnä eikä piilottautua läppärin taakse. Saunailta onkin monissa suomalaisissa kodeissa perinteinen hyvien kohtaamisten ilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti