lauantai 21. helmikuuta 2015

Perusturvallisuus

On tärkeää, että vauvan hoitajalla on itseluottamusta. Siksi olen usein kastekodeissa kertonut, mitä naapurin viidettä lastaan odottava rouva sanoi, kun kävi rotinoilla kurkkaamassa esikoistamme: Muistakaa, että te olette tämän lapsen parhaita asiantuntijoita. Upea rohkaisu!

Vauva vaistoaa rauhan ja turvallisuuden. Vävyni hoitaa hienosti Aavaa, ja lapsi nukahtaa usein hänen syliinsä. Momman hoitomenetelmät ovat arkisempia. Lapsi laitetaan omaan rauhaan, Meidän sänkyyn tai turvalliseen pakettiin vanhoihin vaunuihin. Tuo nimitys Meidän sänky on ehkä perheemme erityinen. Puhuimme lapsillemme Joukon kanssa meidän sängystä, ja lapsemme ymmärsivät, että Meidän sänky on meidän kaikkien. Ja niinhän se sitten olikin, lapset pomppivat Meidän sängyssä ja tulivat Meidän sänkyyn jos näkivät painajaisia tai jos tieteisohjelman mustat aukot alkoivat huolestuttaa yöllä.  

Vauvan perusturvallisuus ei järky, vaikka sen vatsaa joskus kivistää ja tulee vähän itkua, kunhan siinä on lähellä rakastava aikuinen. Ei kristitynkään perusturvallisuus järky, vaikka elämässä on joskus vastoinkäymisiä. Saa luottaa siihen, että lähellä on hyvän voimia silloinkin, kun ei saa olla Jeesuksen sylissä, vaan joutuu olemaan ikään kuin omissa oloissaan.

2 kommenttia:

  1. Tuota samaa perusturvallisuutta minäkin seuraan pikku-Mandaa seuratessani. Äidin ääni on hänellekin se turva, äitiä tekee mieli enemmän katsella kuin mummoa, minkä kyllä hyvin ymmärrän...
    Ihana tämä isovanhemman osa, eikö vaan!

    VastaaPoista
  2. Joo kyllä tässä mommankin perusturvallisuus paranee kun saa katsella lasta syvälle silmiin.

    VastaaPoista