maanantai 9. helmikuuta 2015

Pöllö

Ei pöllömpi lomapäivä. Ilmassa on kevättä ja niinpä pöllöt huhuilevat jo öisin soidinta metsissä. Muistan kun joskus parikymmentä vuotta sitten pöllö tuli Naskalin pihapiiriin ja nuokkui päivät rantakoivussa. Vanhan kansan uskomusten mukaan se tietäisi kuolemaa, mutta sinä vuonna kaikki pysyivät hengissä. 
Pöllöä pidetään myös viisaana lintuna. Tämä johtuu varmaan sen ulkonäöstä, sillä pöllön silmät näyttävät suurilta, aivan kuin olisi silmälasit päässä. Oletetun viisauden vuoksi pöllöä on käytetty yliopistojen ja filosofian symbolina. Pöllö ei kuitenkaan ole muita lintuja viisaampi eikä välttämättä erityisen tarkkanäköinenkään. Se saalistaa pimeässä paljolti hyvän ja hyvin kohdistetun kuulonsa avulla.

Pöllö liitetään usein myös noituuteen ja pimeän töihin, ehkä siksi että lintu huhuilee yössä ja sen pää muistuttaa naamaa, ja on siksi liitetty velhoihin. Pelonsekainen kunnioitus tulee myös siitä että se saalistaa äänettömästi yöllä. Se mikä tapahtuu salassa, onkin usein jotain sellaista, mikä ei kestä päivänvaloa. Vaikka lopultahan ei ole mitään salattua mikä ei paljastuisi (Luuk.8:17). 

Raamatussa pöllö mainitaan ainakin "masennuspsalmissa" 102: Minä olen kuin huuhkaja autiomaassa, kuin pöllö, joka asustaa raunioissa. Minä valvon yöni, olen yksin kuin katolla kyyhöttävä lintu. Tuollaistakin on joskus joutunut kokemaan, kun elämässä on ollut murhetta, mutta onneksi en ole vuosiin joutunut valvomaan yksinäisiä pöllön öitä.

Pöllökin on Jumalan luoma lintu, joka tahtoo löytää ruokansa ja ruokkia poikasensa. En pelkää sitä enkä muitakaan lintuja tai eläimiä, kun kuljen metsässä. Myös kaikki eläimet ovat pitäneet minua vaarattomana eikä ole tullut törmäyksiä. Pelkohan voi usuttaa eläimet ja ihmiset toisiaan vastaan, samoin kuin ihmiset keskenään. 

Jeesus kuvataan Raamatussa Viisautena joka oli olemassa jo ennen luomista. Matteus kirjoitti, että Viisaus tunnetaan Viisauden teoista (Matt.11:19)! Jeesus tunnistettiin siitä mitä hän teki. Sama pätee muihinkin. Jos etsin viisautta ihmisten ulkonäöstä tai puheista, voin erehtyä. Parempi katsoa, mitä ovat saaneet aikaan.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti