tiistai 24. helmikuuta 2015

Tilinpäätös

Tänään on varmistunut, että veroilmoituksen 2-lomake ja kausiveroilmoitus saadaan jätettyä ajoissa. Edelliseen voi saada lykkäystä jos on hyvä syy, jälkimmäisen viivästymisestä seuraisi mätkyjä, ja siksi olen ahkeroinut. Ilonani on ollut uusi työtuoli! Sain iskettyä kirjanpito-ohjelmaan 251 kuittia ja noin 350 vientiä. Pientä laskemista ja hiontaa vielä tarvitaan. Juuri äsken huomasin kirjanpito-ohjelmassa olevan bugin. Erään tilin asetukset eivät olleet oikein ja korjasin ne. Kuitin summa meni taseeseen oikein ja arvonlisävero meni oikealle tilille, mutta nettosumma ei päätynyt verolomaketilille. 

Naskalin tilan Maa- ja metsätalouden tilinpäätöstä voi katsoa monelta kantilta. Jos katsoo optimistisesti, voi todeta, että tulos on sama kuin vuosi sitten. Jos katsoo realistisesti, voi nähdä, että viime vuonna myytiin puolentoista vuoden viljat ja tehtiin vähemmän hankintoja. Ja jos katsoo negatiivisesti, voi helposti huomata, että kustannustaso on noussut ja sen myötä ns. juoksevat menot. Sillä menot juoksevat aina vaikka emäntä ei enää juokse.

Tämä kohta vuodesta on usein ollut tukala. Joskus huomasin olevani surullinen, kun tulos oli tosi huono. En osannut iloita veronpalautuksista. Joskus huomasin olevani surullinen, kun tulos oli hyvä, ja jouduimme maksamaan lisäveroja. On siis täytynyt opetella ottamaan tulokset vastaan mahdollisimman tyynesti. Täytyy olla tyytyväinen niin kauan kuin pärjätään. Mutta se on todettava että viljan hinnan pudotus viime vuosina on ollut melkoinen ja kun viime vuoden satokaan ei ollut tavanomaisen hyvä, niin monella jyväjemmarilla on nyt tiukkaa. 

Entä oman elämän tilinpäätös? Luulen, että se on ensinnäkin sitä parempi, mitä positiivisemmin osaa elämää katsella. Toiseksi Jumalan armosta velat voivat muuttua saataviksi. Ja hän toivoo, että kuittaisin kanssakulkijoille jotkut saatavani samaan tapaan.

Tapasin kerran erään seurakunnan vapaaehtoistyöntekijän, joka sanoi, että minä tulen niin iloiseksi, kun voin auttaa jotakuta. Vaimoni kyllä sanoo, että minua käytetään hyväksi, mutta minä sanoin hänelle että entä sitten, kyllä se minulle sopii. Jäin kovasti miettimään tuota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti