maanantai 2. maaliskuuta 2015

Asia

Erimielisyyden tullen ajaudutaan helposti sivuun asiasta. Joillakin saattaa olla tapana asian käsittelyn sijasta alkaa tehdä analyysiä toisen persoonasta. Omassa viitekehyksessäni erimielisyyksiä saatetaan etäännyttää omista kipupisteistä myös puhumalla eri uskonkäsityksestä silloinkin kun uskonasioilla ei ole tekemistä alkuperäisen erimielisyyden kanssa. Kuka milläkin tavalla suojautuu.

On nimittäin aina raskasta antautua siihen prosessiin, missä laittaa ajatuksensa alttiiksi ja suostuu hioutumaan toisen ajatuksien kanssa. Joillakin tätä kykyä ei ole lainkaan, ja itsellänikin on paljon petrattavaa. Yleensä tuollaisten väistöliikkeiden ja suojauskeinojen käyttämättä jättäminen kyllä kannattaisi. Asiassa pysyminen on hedelmällistä ja voi synnyttää uusia luovia ratkaisuja, yhteishenkeä ja toinen toisensa kunnioittamista.

Rovasti Voitto Voipio pyysi minua 90-luvulla Tampereelle puhumaan hänen ja puolisonsa Ulla-Maijan syntymäpäiväseuroihin. Hän sanoi: Puhujia on seitsemän. Sinulla on aikaa viisi minuuttia. Puhu Jeesuksesta. Ohje oli hieno, arvostin ja koetin noudattaa.

Kun meillä sitten oli 50-vuotisseurat, annoin kaikille puhujille samanlaisen ohjeen. Huomasin että sen noudattaminen oli yllättävän vaikeaa. Aikataulussakin oli helpompi pysyä kuin asiassa, vaikka annettu asia on laaja ja sisällöllisesti merkittävä. Onneksi piispa Jorma Laulaja päätti seurat puhumalla reessä pysymisestä. Hän jaotteli tuon muistaakseni kolmeen osaan: reessä pysyminen (reki), ree-kirjaimessa pysyminen (d) ja asiassa pysyminen (latinan res). Pysykää asiassa, pysykää Jeesuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti