lauantai 28. maaliskuuta 2015

Lammas ja lauma

On monenlaisia herkkuja. Yksinolemisen herkkua on vallata koko parisänky. Aina löytyy uusi viileä kohta, ja kulmittain nukkuminen on makeaa. Kurjempi puoli on, että joudun huolehtimaan itsestäni ja lemmikeistä. Pääsiäisen alusaika on töissä kiireistä, ja siksi olen pitkin viikkoa miettinyt, miten sellaiset työntekijät jaksavat, joilla ei ole koskaan huoltojoukkoja kotona. Teen nyt kymmenen päivän työjakson ennen pääsiäistä ja saan sitten pitää lankalauantaista alkaen neljä päivää vapaata. Tilaisuuksia ja toimituksia riittää. Ihmisten kohtaaminen on mieluisaa, mutta pääsiäissiivoja en ole jaksanut edes ajatella. 

Kotimaisen lampaanviulun tai kaksi aion alkuviikosta hankkia. Onneksi lampaanlihaa on nyt hyvin saatavilla. Perheemme pääsiäisperinne on kokoontua yhteen pääsiäisaterialle iloitsemaan hyvästä ruuasta ja viinistä. Jälkiruokana on perinteisesti ollut raikas aurinkorahka. Olen iloinnut siitä, että tämä juhla tuntuu olevan lapsilleni jopa joulua tärkeämpi. Viime vuonna poika oli julkaissut FB:ssä kuvan lammaspaistista (vai oliko se jo kaluttu luu) ja kirjoittanut, että Vuoden paras ateria - kiitos Jeesus. Minua nauratti tuo kovasti ja ajattelin, että siihen kätkeytyy myös pääsiäisen syvä sanoma.

Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesus kuoli ristillä pääsiäisen valmistuspäivänä juuri sillä hetkellä, kun pääsiäislampaita teurastettiin Jerusalemin temppelissä. Juutalaiset kokoontuivat sitten pääsiäisenä perhekunnittain syömään karitsaa. Syöjiä tuli olla niin paljon karitsaa kohden, ettei mitään jäänyt tähteeksi. Juutalaiset uhrasivat syntiuhreja ja viettivät pääsiäistä kiitollisina siitä, että Herra oli vapauttanut heidät Egyptin orjuudesta. 

Myös meidät kristityt on vapautettu - niin kuin kasteen rukouksessa tänään luin - synnin, kuoleman ja pahan vallasta. Pääsiäisyön ja -aamun ehtoollisliturgian prefaatio on kauneimpia:
Hän on meidän pääsiäislampaamme
joka on uhrattu puolestamme.

Kuolemalla hän kukisti kuoleman
ja ylösnousemisellaan avasi meille tien ikuiseen elämään.
Sen tähden kaikki maa riemuitsee tänä päivänä
ja viettää juhlaa pääsiäisestä iloiten.

Miten sinä valmistaudut tähän suureen juhlaan? Saamme lähteä matkaan palmusunnuntaista pääsiäiseen. Toivoisin, että jokaisella olisi hiljaisella viikolla mahdollisuus pysähtyä, hiljentyä ja rukoilla. Kirkoissa on joka päivä tilaisuuksia joissa tullaan yhteen, sillä uskossa on perimmältään kysymys yhdessä uskomisesta.

2 kommenttia:

  1. Huomenna pikkusisko menee virpomaan, yleensä minä olen ollut mukana, mutta nyt on liikaa kokeita...:/
    Käythän vilkaisemassa/kommentoimassa blogiani?
    ---> http://mybeatywonderland.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Hei. Meillä päin trulliitellaan, ja se on vasta viikon päästä lauantaina. Onnea kokeisiin ja hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista