torstai 11. joulukuuta 2014

Kannustus


Eilen puhuimme lounaalla, miten valtava merkitys musiikilla on. Vanhukset virkistyvät, kun kuulevat tuttuja sävelmiä. Monien lapsuudessa opittujen laulujen ja virsien sanat ovat painuneet niin syvälle, että muistuvat mieleen ulkoa. Sainkin siitä lähteä hyvin motivoituneena Ruukinkartanoon pitämään joululaulutilaisuutta kanttori Katariina Korkmanin kanssa. Laskin että meitä oli koolla puolensataa laulamassa tuttuja joululauluja. Välillä vähän puhelin, että saimme hengähtää.

Itselleni tuli vahva takauma, kun veisasimme muutama viikko sitten Vaasan kirkossa virttä Herää Herran seurakunta lähellä ja kaukana. Huuto, katso, ylkä saapuu, kohta on jo kaikuva. Herää taistoon, vaivannäköön, rakkauteen, elämään... Huomasin, että virsi tuli niin syvältä sielusta, että sen on täytynyt olla kansakoulun kinkerivirsi. Mietin kyllä, että aika vaikeita virsiä me lapsena opimmekin.

Kerran yksissä hautajaisissa huomasimme lesken kanssa että olemme käyneet samaa tyttökerhoa ja oppineet siellä samoja lauluja. Niinpä lauloimme spontaanisti muistotilaisuudessa laulun Riennä riemuin eespäin vain, tietä Jumalasi, joskin löydät määrämaan vasta kuollessasi, joskin löydät määrämaan vasta kuollessasi. Ällös pelkää yötä maan, taivaan tähdet loistaa, luota Herraan Jumalaan, hän voi varjot poistaa... Oli sekin oikeastaan ollut aika kummallinen laulu lapsen laulettavaksi, mutta ei kukaan meidän vanhemmista tehnyt valitusta että kaikkea lapsille opetetaankin. Ja nytpä se tuntuukin sopivan suuhun paremmin ja on kirkkaana mielessä.

Kansakoulun ensimmäisen luokan laulukokeessa muut lauloivat Hämähäkkiä. Mutta minulla oli jo silloin taipumusta tarttua suuriin haasteisiin ja yritin laulaa Hulabaloo ba lai ba lai. Opettaja sanoi aika pian että riittää ja antoi kuutosen. Äiti sanoi että tuo laulunumero on vähän heikohko, mutta kyllä sun kannattaa vain lauleskella. Susta voi vielä tulla yhtä hyvä laulamaan kuin Aili-tädistä niin että voit joskus aloittaa virren. - Tuota äitini viisasta kannustusta olen usein siunaten muistellut. Hän oli ihan oikeassa.

Laulajia, ruuan laittajia, kirjoittajia, puhujia, siivoojia, käsityöntekijöitä ja kaikenlaisia hyviä työntekijöitä syntyy vain kannustamalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti